“In de APK zit alles wat autotechniek interessant maakt”

Techniek en passie: Richard Douma's reis naar APK-keurmeesterschap

Als jonge jongen was Richard Douma gek van techniek. Met het sleutelen aan fietsen, bromfietsen en auto’s legde hij de basis voor een loopbaan in de automotive werkplaats. “Het leukste aan de APK vind ik de mix van techniek en klantcontact.”


“APK Keurmeester kan je pas worden als je eerste autotechnicus bent, en dat was ik niet.”

Naam Richard Douma
Functie Autotechnicus en APK Keurmeester
Bedrijf Martijn Rikkers Auto's Wolvega

Sinds 2022 is Richard Douma (35) officieel eerste autotechnicus en APK Keurmeester. Een prestatie voor iemand die, zoals hij het zelf zegt, vroeger een hekel had aan school. “Het EVC-traject en de APK-trainingen van Innovam zijn mij goed bevallen. Tijdens de trainingen praat je met de trainer en met collega’s over techniek en over het vak. Ik vond beide trajecten leerzaam en leuk. Dat had ik vooraf niet verwacht. Blijkbaar ben je nooit te oud om nieuwe dingen te leren.”

Je was al vroeg bezig met techniek. Toch ben je via een omweg in de autowerkplaats terechtgekomen. Hoe is dat precies gegaan?

“Mijn vader was vroeger altijd met auto’s bezig. Zelf sleutelde ik aan fietsen, brommers en auto’s. Mijn vrienden begonnen allemaal aan een opleiding in de bouw. Daarom koos ik daar ook voor. Een interessant vak, maar ik vond het minder leuk dan techniek. Naast mijn werk sleutelde ik voor de hobby aan auto’s. Een vriend vroeg of ik in de werkplaats van het autobedrijf waar hij werkzaam was wilde komen werken. Dat heb ik gedaan en daar heb ik nooit spijt van gehad. Mijn hart ligt bij autotechniek.”

Waarom ben je APK Keurmeester geworden? Hoe heb je dat aangepakt?

“Sinds kort werk ik bij een ander autobedrijf. Omdat we veel APK’s doen, vroeg mijn werkgever of ik mijn APK-papieren wilde halen. Dat zag ik wel zitten. Alleen had ik niet de juiste vooropleiding. APK Keurmeester kan je pas worden als je eerste autotechnicus bent, en dat was ik niet. Via Innovam kon ik een EVC-traject doen. Daarna ben ik begonnen aan de opleiding voor APK Keurmeester.”

Hoe heb je jezelf op het APK-examen voorbereid? Was je gespannen?

“De APK-training bestaat uit vier trainingsdagen plus zelfstudie en online opdrachten. De zelfstudie en het online huiswerk kon ik goed combineren met mijn werk. De APK-training was nuttig. Met de uitleg en de tips van de trainer kon ik mij goed voorbereiden op het examen. Het examen verliep best lekker en ik vond het leuk om te doen. Ik was na afloop erg blij dat ik geslaagd was.”

Hoe bevalt het werk als APK Keurmeester in de praktijk? Wat vind je lastig en wat vind je leuk?

“In de APK zit alles wat ik leuk vind aan mijn werk. Het gaat om techniek en om klantcontact. Het lastigst aan de APK vind ik de grensgevallen. Als ik een auto beoordeel, dan doe ik dat zo zorgvuldig mogelijk. Soms mag je zelf schatten en beoordelen, soms moet je nauwkeurig meten en rekenen. Dankzij de APK-training weet ik in de praktijk precies welke methode ik wanneer moet toepassen. Daardoor kan ik zorgvuldig en snel werken.”

“Blijkbaar ben je nooit te oud om nieuwe dingen te leren”

De beste APK-trainingen vind je altijd bij Innovam

Bekijk onze APK-trainingen