Alles over het examen APK-keurmeester

Vol vertrouwen naar het APK-examen van IBKI

Wil je APK-keurmeester worden? Met een training van Innovam ben je altijd goed voorbereid op het APK-examen bij IBKI. Op deze pagina vind je alles wat je moet weten; van exameneisen tot handige tips. Zo vergroot jij jouw slagingskans.

Hoe kan ik mij aanmelden voor het APK-examen

Bij Innovam regelen wij voor al onze keurmeester-trainingen het APK-examen bij IBKI, daar hoef jij dus niets voor te doen. Meld je nu aan voor een APK-training en examen:

 

Wat zijn de toelatingseisen?

Om aan het examen APK-keurmeester te mogen deelnemen, moet je voldoen aan een aantal toelatingseisen. Lees er alles over op deze pagina.

Op de examendag
Voordat je aan het APK-examen begint, moet je jezelf legitimeren met een geldig legitimatiebewijs, zoals een rijbewijs, paspoort of verblijfsdocument. Vergeet niet om je veiligheidsschoenen mee te nemen, die zijn verplicht in de examenhal van IBKI.

Waar kan ik het APK-examen doen?

Alle examens APK-keurmeester worden op de hoofdvestiging van IBKI in Nieuwegein afgenomen.

Adres:
Structuurbaan 2
3439 MB Nieuwegein

Hoe word ik beoordeeld?

Het examen APK-keurmeester wordt afgenomen door IBKI en bestaat uit drie delen. De eerste twee delen zijn vragen over de theorie. Het derde deel bestaat uit praktijkopdrachten. 

 • Deel 1: Regels en procedures
  Het eerste deel van het examen bestaat uit 25 meerkeuzevragen over de APK-regels en procedures. Je beantwoordt deze vragen op de computer en krijgt hiervoor 25 minuten. Om te slagen voor dit deel moet je minimaal 18 vragen goed hebben.
 • Deel 2: Praktijkervaring
  In dit deel zijn er 6 meerkeuzevragen. Je krijgt praktijksituaties voorgelegd waarin klachten of problemen worden beschreven. Jij moet aangeven wat de oorzaak is. Bij elke vraag zijn er twee juiste antwoorden. Als je beide juiste antwoorden kiest, krijg je 2 punten. Als je een vraag fout beantwoordt, wordt er 1 punt afgetrokken. Om te slagen voor dit deel moet je minimaal 5 punten halen. Je krijgt hiervoor 45 minuten de tijd.
 • Deel 3: Praktijkopdrachten
  Het derde en laatste deel van het examen gaat over keuringstechniek en bestaat uit 8 praktijkopdrachten. Elke opdracht bestaat uit 4 tot 8 deelvragen. Voor elke opdracht heb je 10 minuten de tijd.

 

Voorbereiden op het APK-examen

Wil je het examen APK-keurmeester doen, dan is onze training de beste voorbereiding op het examen. Bovendien bereiden de trainingen van Innovam je voor op goed keurmeesterschap en je toekomstige dagelijkse werkzaamheden als APK-keurmeester.

APK Keurmeester Zware Voertuigen (APK 1)

APK Keurmeester Lichte Voertuigen (APK 2)

APK oefenvragen

Bij onze training voor het examen APK-keurmeester krijg je toegang tot ruim 200 oefenvragen. Ga aan de slag met de uitgebreide online oefenmodule en maak examenopdrachten. Op de laatste trainingsdag maak je een oefenexamen.

Oefen je examen met de APK-oefenvragen van Innovam

Aangepast APK-examen

Als je dyslectisch bent, kun je tot twee weken vóór de examendatum bij IBKI een aangepast examen aanvragen. Mogelijke aanpassingen zijn:

 • Je maakt het examen op papier als het normaal gesproken op de computer wordt afgenomen. De beschikbare tijd voor het schriftelijke examen is gelijk aan die van het computerexamen.
 • Je krijgt de vragen op papier in kleur, vergroot en met een speciaal lettertype. Ook hier geldt dezelfde beschikbare tijd als bij het computerexamen.
 • Moeilijke woorden worden voorgelezen of je krijgt een korte uitleg over het woord.

Voor het examen APK-keurmeester is geen verlenging van de examentijd mogelijk.

Tips van Innovam

 • Gebruik de APK-regelgeving van het RDW en je werkboek als naslagwerk 
 • Lees elke vraag zorgvuldig en wees gestructureerd in je aanpak
 • Beheer je tijd effectief 
 • Blijf kalm, gefocust en laat je niet afleiden
 • Vertrouw op je kennis.

 

Gezakt voor het APK-examen, wat nu?

Ben je gezakt voor het examen APK-keurmeester, doe dan binnen drie maanden herexamen. Je krijgt van IBKI vrijstelling voor de examendelen die je wel gehaald hebt.

Wil je de belangrijkste examenonderwerpen nog een keer uitgelegd krijgen, dan volg je de APK-opfristraining.