Alles over het examen APK-keurmeester

Vol vertrouwen naar het APK-examen van IBKI

Wil je APK-keurmeester worden? Met een training van Innovam ben je altijd goed voorbereid op het APK-examen bij IBKI. Op deze pagina vind je alles wat je moet weten; van exameneisen tot handige tips. Zo vergroot jij jouw slagingskans.

Waar kan ik het APK-examen doen?

Alle APK-keurmeester examens vinden plaats op de centrale locatie van IBKI in Nieuwegein. Het adres is Structuurbaan 2, 3439 MB Nieuwegein.

Voordat je APK-examen begint

Vijf minuten voor je examen start, komt de examensecretaris je halen in het IBKI-restaurant. Je wordt dan naar de examenruimte gebracht. Daar maak je kennis met de examencommissie, waaronder een APK-keurmeester en een vertegenwoordiger van de RDW.

Na de begroeting is het tijd om je telefoon en horloge af te doen en veilig op te bergen. De commissie controleert ook of je veiligheidsschoenen draagt. Vervolgens krijg je te horen of je begint met het theoriegedeelte of het praktijkgedeelte van het examen.

Zo verloopt je APK-examen

Het examen APK-keurmeester bestaat uit drie delen. De eerste twee delen zijn vragen over de theorie. Het derde deel bestaat uit praktijkopdrachten. 

 • Deel 1: Regels en procedures
  Het eerste deel van het examen bestaat uit 25 meerkeuzevragen over de APK-regels en procedures. Je beantwoordt deze vragen op de computer en krijgt hiervoor 25 minuten. Om te slagen voor dit deel moet je minimaal 18 vragen goed hebben.
 • Deel 2: Praktijkervaring
  In dit deel zijn er 6 meerkeuzevragen. Je krijgt praktijksituaties voorgelegd waarin klachten of problemen worden beschreven. Jij moet aangeven wat de oorzaak is. Bij elke vraag zijn er twee juiste antwoorden. Als je beide juiste antwoorden kiest, krijg je 2 punten. Als je een vraag fout beantwoordt, wordt er 1 punt afgetrokken. Om te slagen voor dit deel moet je minimaal 5 punten halen. Je krijgt hiervoor 45 minuten de tijd.
 • Deel 3: Praktijkopdrachten
  Het derde en laatste deel van het examen gaat over keuringstechniek en bestaat uit 8 praktijkopdrachten. Elke opdracht bestaat uit 4 tot 8 deelvragen. Voor elke opdracht heb je 10 minuten de tijd.

Aangepast APK-examen

Als je dyslexie hebt, kun je bij IBKI tot twee weken voor de examendatum een speciale versie van het examen aanvragen. Dit zijn de aanpassingen die mogelijk zijn:

 • Het examen kan op papier worden gemaakt, in plaats van op de computer. De tijd die je krijgt om het examen te maken, blijft hetzelfde als bij het computerexamen.
 • De vragen kunnen op papier worden gegeven, in kleur, vergroot en in een makkelijk leesbaar lettertype. Ook dan krijg je evenveel tijd als bij het computerexamen.
 • Moeilijke woorden kunnen worden voorgelezen of je kunt een korte uitleg krijgen over deze woorden.

Voor het APK-keurmeester examen kan de tijd die je krijgt om het examen te maken niet langer worden gemaakt.

Tips van Innovam

 • Gebruik de APK-regelgeving van het RDW en je werkboek als naslagwerk¬†
 • Lees elke vraag zorgvuldig en wees gestructureerd in je aanpak
 • Beheer je tijd effectief¬†
 • Blijf kalm, gefocust en laat je niet afleiden
 • Vertrouw op je kennis.

Voorbereiden op het APK-examen

Wil je het examen APK-keurmeester doen, dan is onze training de beste voorbereiding op het examen. Bovendien bereiden de trainingen van Innovam je voor op goed keurmeesterschap en je toekomstige dagelijkse werkzaamheden als APK-keurmeester.

APK Keurmeester Zware Voertuigen (APK 1)

APK Keurmeester Lichte Voertuigen (APK 2)