“Discussies over APK-regels zijn het leukst en het leerzaamst”

Achter de schermen bij APK-trainingen van Innovam: In gesprek met trainer Arco

Arco van den Wijngaard is technisch trainer bij Innovam. Hij begon zijn carrière als monteur en werd later APK-keurmeester. Nu traint hij anderen om hun APK-bevoegdheid te halen en te behouden. Arco moedigt tijdens zijn trainingen discussies aan, wat zowel leerzaam als leuk is. Lees hier het complete gesprek.


“We zijn vijf dagen samen intensief aan de slag. Na het examen krijg ik vaak berichtjes van geslaagde deelnemers; dat maakt me net zo blij als zij.”

Naam Arco van den Wijngaard
Functie Technisch Trainer bij Innovam

Een APK Keurmeester moet gestructureerd werken. Tijdens het geven van APK-trainingen kiest technisch trainer Arco van den Wijngaard van Innovam voor een gestructureerde aanpak. Met meer dan 30 jaar praktijkervaring in de werkplaats kent hij de uitdagingen van het keurmeestersvak als geen ander.

Sinds 2020 werk je als technisch trainer voor Innovam. Wat heb je daarvoor gedaan?

“Ik werk sinds mijn 16e met auto’s en autotechniek. Na de LTS begon ik in de werkplaats als tweede monteur. De werkplaatschef wilde graag dat ik apk keurmeester zou worden. In de avonduren heb ik doorgeleerd voor eerste monteur en in 1991 haalde ik mijn APK 2-bevoegdheid. Tijdens mijn loopbaan heb ik achtereenvolgens als chef werkplaats, leermeester en technisch trainer gewerkt. De combinatie van techniek en mensen vind ik het leukste wat er is.”

Wat zijn de grootste uitdagingen voor een APK Keurmeester?

“APK Keurmeester is een verantwoordelijk beroep. Het gaat ten slotte voor een groot deel over veiligheid. De APK-regels zijn streng en veranderen doorlopend. Dat maakt keuren uitdagend en lastig. Toen ik zelf als keurmeester begon, was roest een belangrijk aandachtspunt. Tegenwoordig is er volop aandacht voor uitstoot en milieu. Bij het halen en verlengen van de APK-bevoegdheid komt veel kennis en ervaring kijken. Tijdens het examen krijg je als deelnemer soms vragen over onderwerpen die je in de praktijk weinig tegenkomt. Maar je moet er toch alles over weten.”

Hoe bereid je deelnemers voor op lastige APK-onderwerpen?

“De APK-regelgeving is over het algemeen heel duidelijk. Meestal gaat het mis door een verkeerde interpretatie. Tijdens de trainingen geef ik veel aandacht aan het goed lezen en interpreteren van de APK-regels. Ik geef trainingen aan beginnende keurmeesters en aan zeer ervaren keurmeesters. Het zijn allemaal mensen uit de praktijk die veel praktijkervaring meenemen. Ik vind het leuk om samen met een groep deelnemers te discussiëren over lastige regels. Dat is leerzaam en het levert nuttige geheugensteuntjes op voor het APK-examen.”

Over welke onderwerpen krijg je tijdens een APK-training de meeste vragen?

“Verlichting en roest leveren de meeste verwarring op. Bij verlichting gaat het vooral om de vraag wat wel en niet op een voertuig mag zitten. Over elk soort verlichting en over elk lampje is wel wat te vertellen. Niet alle regels zijn logisch, dus bij dit onderwerp komt veel kennis kijken. Roest en roestberekeningen zijn lastig omdat roest steeds minder vaak voorkomt. Soms zegt je gevoel als APK Keurmeester ‘afkeuren’ en is het volgens de regels ‘goedkeuren’. Daar besteed ik tijdens trainingen ook veel tijd aan. Ik geef deelnemers zoveel mogelijk basiskennis en parate kennis mee, zodat ze alleen bij twijfel de APK-regels hoeven na te lezen.”

“Ik bereid deelnemers zo goed mogelijk voor op het APK-examen”

De beste APK-trainingen vind je altijd bij Innovam

Bekijk onze APK-trainingen