E-voertuigen trainingen

Alle trainingen voor werken met e-voertuigen

E-voertuigen zijn uitgerust met een High Voltage (HV) systeem. Hierbij komen spanningen vrij die veel hoger zijn dan een mens kan verdragen. Het is daarom letterlijk van levensbelang dat je weet hoe het elektrische circuit van voertuigen werkt en hoe je hier veilig mee moet omgaan. Onze trainingen voor e-voertuigen zijn een must voor iedereen die met deze auto’s werkt. Van monteur tot verkoper.

Veilig werken aan e-voertuigen

Het is belangrijk dat je veilig werkt aan e-voertuigen. Dat doe je volgens de norm NEN 9140. Bekijk alle trainingen; van onderhoud tot diagnose. En haal in één dag het NEN 9140 certificaat.

Diagnose aan het HV-systeem

Trainingen over het diagnosticeren van problemen binnen het hoge-voltage (HV) systeem van elektrische voertuigen. Samen zorgen we ervoor dat jij klaar bent voor de toekomst.

Waterstof

(Bedrijfs-)autobedrijven krijgen te maken met nieuwe regelgeving in het bedrijf als zij met waterstofvoertuigen werken, en nieuwe techniek in de werkplaats. Wij helpen je graag verder.

Sales & Service Adviseur

In je autobedrijf neemt het aantal elektrische auto's toe. Sales- en serviceadviseurs leren bij Innovam alles over gebruik, kosten, onderhoud, oplaadoplossingen en beschikbare subsidies.

Werken aan e-voertuigen; deze voorkennis heb je nodig

Basis Auto Elektronica

In deze training ga je 3 dagen hands-on aan de slag met de basis van auto-elektronica. Leer wat een multimeter is en hoe je deze gebruikt om elektrische schakelingen te meten. We leggen uit wat de Wet van Ohm is en hoe dit 'je beste vriend' kan worden.

Basis Bedrijfsauto Elektronica

Leer in twee dagen de basis van elektrische systemen in bedrijfsauto's. Ga met de multimeter volop aan de slag in onze werkplaats. Leer van ervaren trainers en de andere deelnemers. Inclusief uitgebreide e-learning.

Haal bij Innovam het EV branche-certificaat

Dit e-certificaat is een initiatief van BOVAG, vakbonden en OOMT. Je krijgt het certificaat als je slaagt voor het branche-examen dat test of je veilig kunt werken met elektrische voertuigen. Er is gestart met de kwalificatie ev-VP. Andere kwalificaties volgen later. 

De certificering richt zich op personenauto's, bedrijfswagens en tweewielers met een hoog voltage (meer dan 60V). OOMT ondersteunt dit met een financiële tegemoetkoming in de kosten. 

Hoe werkt een EV?

E-voertuigen-techniek: Van elektromotor tot opleiding

Ontdek de werking van elektromotoren in EV's

Handige EV-downloads

Stroomschema NEN 9140

Het stroomschema laat zien welke stappen nodig zijn om veilig aan een elektrisch voertuig te kunnen werken.

Download  >

Aanwijsbeleid NEN 9140

Op deze handige werkplaatskaart zie je wie er aan elektrische voertuigen mag werken en welke werkzaamheden daarbij horen.

Download  >

Aanwijsformulier NEN 9140

Personen die aan EV's werken, worden schriftelijk aangewezen. Dat doet de werkverantwoordelijke met het aanwijsformulier NEN 9140.

Download  >

Veelgestelde vragen over EV

  1. Hoe werkt een EV (elektrisch voertuig)?
    Een EV gebruikt elektriciteit als energiebron, opgeslagen in oplaadbare batterijen. Deze elektriciteit drijft de elektromotor aan. Dit vervangt de traditionele verbrandingsmotor. De elektromotor zet elektriciteit om in mechanische energie, wat zorgt voor de aandrijving van de wielen.
    Lees meer over de werking van EV's  >

  2. Is NEN 9140 voor mij van toepassing?
    Ja, als je werkt met elektrische voertuigen in een werkplaats. NEN 9140 is een Nederlandse norm die richtlijnen geeft voor veilig werken aan elektrische voertuigen. Deze norm is belangrijk voor technici die onderhoud en reparaties uitvoeren aan e-voertuigen. Zo zorg je voor veiligheid en naleving van de wet.
    Lees meer over de norm NEN 9140  >

  3. Welke beschermingsmiddelen en gereedschappen moet ik gebruiken?
    Bij het werken aan EV's moet je geïsoleerd gereedschap gebruiken om elektrische schokken te voorkomen. Daarnaast gebruik je beschermingsmiddelen (PBM) zoals geïsoleerde handschoenen, veiligheidsschoenen en gelaatsbescherming. 
    Lees meer over PBM’s en gereedschappen  >

  4. Wat is waterstof, en hoe werkt een waterstofmotor?
    Waterstof is een licht en zeer reactief gas dat gebruikt kan worden als brandstof in voertuigen. Een waterstofmotor in voertuigen werkt vaak via een brandstofcel die waterstofgas omzet in elektriciteit. Deze elektriciteit drijft de elektromotor aan. Het enige bijproduct van deze reactie is water.