Hoe werkt een EV?

E-voertuigen-techniek: Van elektromotor tot opleiding

Ontdek de werking van elektromotoren in elektrische voertuigen (EV's). We vertellen hoe ze elektrische energie omzetten in mechanische kracht. Lees over ontwikkelingen in EV-technologieën en over veilig werken volgens de NEN 9140-norm. Kom meer te weten over onze EV-cursussen voor alle niveaus en ontdek hoe je jouw kennis en vaardigheden kunt verbeteren.

De werking van de elektro-motor in een EV

Elektromotoren in elektrische voertuigen (EV's) werken door elektrische energie uit batterijen om te zetten in mechanische energie die de wielen aandrijft. Een inverter zet de gelijkstroom van de batterij om in wisselstroom voor de elektromotor. De elektromotor heeft spoelen die een draaiend magnetisch veld maken wanneer op een slimme manier stroom wordt toegevoerd. De magnetische rotor gaat daardoor draaien, wat wordt overgebracht naar de wielen. Daardoor gaat het voertuig rijden.

Ontwikkelingen in elektrische voertuigen

Tijdens het opladen en ontladen produceren batterijen in EV's warmte. Een koelsysteem houdt de batterijen binnen veilige en optimale temperatuurbereiken. Dit is belangrijk voor de levensduur van de batterij en de prestaties van het voertuig. Ook laadtechnologieën ontwikkelen zich snel. Snel-laden maakt het mogelijk om EV's in korte tijd op te laden, waardoor elektrische auto's geschikter worden voor dagelijks gebruik en lange afstanden.

Wanneer moet ik een EV spanningsloos maken?

Voordat je reparaties uitvoert aan het HV-systeem van een EV, moet je ervoor zorgen dat het systeem spanningsloos is. Dit is heel belangrijk om te voorkomen dat je een elektrische schok krijgt. Volg hierbij altijd de voorschriften van de fabrikant.

Hoe maak ik een elektrische auto spanningsloos?

Begin met het volgen van de basisveiligheidsprocedures, zoals het dragen van isolerende handschoenen en het gebruiken van het juiste gereedschap. Zoek vervolgens de voorschriften van de fabrikant erbij en volg die procedures nauwkeurig. Controleer altijd met een spanningstester of het voertuig echt spanningsloos is. Het is belangrijk dat je veilig werkt aan e-voertuigen. Dat leer je bij Innovam volgens de norm NEN 9140.

Leer veilig werken volgens NEN 9140  >

Opleiding voor werken aan e-voertuigen

E-voertuigen zijn uitgerust met een High Voltage (HV) systeem. Hierbij komen spanningen voor die veel hoger zijn dan een mens kan verdragen. Het is daarom letterlijk van levensbelang dat je weet hoe het hoogvolt circuit (HV) van voertuigen werkt en hoe je hier veilig mee moet omgaan. Onze trainingen voor e-voertuigen zijn een must voor iedereen die met deze auto’s werkt. Voor elk niveau, van voldoende onderricht persoon (ev-VOP), vakbekwaam persoon (ev-VP) en werkverantwoordelijke (ev-WV).

Bekijk ons e-voertuigen trainingen-menu  >