Alles over Diisocyanaten

Van de werking tot de diisocyanaten beperking

Diisocyanaten, wat zijn dat eigenlijk? En hoe ga je te werk met diisocyanaten? We geven je informatie over wat diisocyanaten zijn, wat de risico’s zijn van het werken met diisocyanaten en de nieuwe chemicaliënwet. Lees snel verder!

Wat zijn diisocyanaten?

Diisocyanaten zijn chemische stoffen die gebruikt worden in de productie van polyurethaan. Deze samenvoegingen van isocyanaten zitten in lijmen, PUR-schuimen, coatings en vezels . Tijdens het werken kunnen deze chemische stoffen vrijkomen. Wanneer ze in de luchtwegen of op de huid komen, kan dit leiden tot allergische reacties zoals astma.

Hoe werk ik met diisocyanaten?

Om de risico’s van diisocyanaten te verminderen, zijn er persoonlijke beschermingsmiddelen die bedrijven beschikbaar moeten hebben. Denk hierbij aan ademhalingstoestellen en handschoenen. Toch is dit niet genoeg.

Vanaf 24 augustus 2023 wordt door de Europese chemicaliënwetgeving het werken met diisocyanaten beperkt. Om te kunnen werken met producten met meer dan 0,1% diisocyanaten, wordt het verplicht vooraf een speciale training gevolgd te hebben. Dit is vastgesteld in 2020 door REACH vanuit de Europese Unie. REACH staat voor ‘Registration, Authorization, and Restriction of Chemicals’. Deze organisatie heeft als doel informatie over chemische stoffen te verzamelen en beoordelen.

Waar vind ik de diisocyanaten regelgeving?

REACH verplicht bedrijven die diisocyanaten produceren of importeren om deze stoffen te registreren bij het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA). Daardoor kan de veiligheid van de chemicaliën worden beoordeeld en kunnen beperkingen worden opgelegd. Lees meer over de lijst van ECHA.

Welke maatregelen neem je?

Een Risico Inventarisatie en Evaluatie geeft je inzicht in alle risico's in je schadeherstelbedrijf, ook de risico’s bij het werken met diisocyanaten. Op basis hiervan kun je passende maatregelen nemen. De RI&E's die Innovam uitvoert zijn afgestemd op de specifieke situaties waar het schadeherstelbedrijf mee in aanraking komt. Hierbij zijn de specifieke thema's onder andere: gevaarlijke stoffen, explosieveiligheid, eisen rond spuitcabines, elektrische veiligheid t.b.v. explosiegevaar en de persoonlijke beschermingsmiddelen voor spuiten/stralen. Lees meer over RIE.

Diisocyanaten-trainingen bij Innovam

Lijmen en hybride verbindingstechnieken

Lijmen is niet moeilijk, wel heel precies. Je leert volgens processtappen te werken. Je leert over alles wat met lijmverbindingen te maken heeft. Je maakt een praktijkstuk waarmee je alles oefent. Daarmee kun je je collega's en klanten voorlichten over lijmen.

Uitdeuken zonder spuiten Basis

Heb je weinig tot geen ervaring met plaatwerk en ben je benieuwd of het vak bij je past? Dan is deze kennismakingstraining echt iets voor jou. Ga twee dagen aan de slag in onze werkplaats en oefen met onze moderne materialen. Meer weten? Lees snel verder!