Alles over Beroepsvaardigheidsexamen

De praktijkexamens voor BBL- en BOL-studenten

De Beroepsvaardigheidsexamens zijn de praktijkexamens die BBL- en BOL-studenten afleggen. De examens zijn onderdeel van het MBO-diploma dat studenten kunnen behalen. Waaruit het diploma nog meer bestaat, lees je op deze pagina. Ook vind je de belangrijkste informatie over de Beroepsvaardigheidsexamens, belangrijk voor leermeesters die BBL-studenten begeleiden tijdens hun leerperiode.

Wat is een Beroepsvaardigheidsexamen?

De Beroepsvaardigheidsexamens zijn de praktijkexamens die BBL- en BOL-studenten afleggen. Een student moet een aantal kerntaken beheersen. Voor elke kerntaak is er een examen. In elke examen voert de student 2 praktijkopdrachten uit.

Voorbeeld: een student Autotechnicus doet 2 Beroepsvaardigheidsexamens: Onderhoud en Reparatie.

Veel scholen laten de examens afnemen door IBKI, en sommige scholen doen het zelf. Elk examen wordt afgenomen volgens het reglement van Stem: de stichting waarin de examens voor de Mobiliteitsbranche worden vastgesteld. Voor de meest complete informatie kijk je op de site van stichtingSTEM.

Waaruit bestaat het BBL-diploma?

De BBL-student leert op school en in het leerbedrijf: de Beroeps praktijkvorming (BP). Het diploma wordt opgebouwd uit meerdere examens en een beoordeling:

  • Een Beroepsvaardigheidsexamen per kerntaak
  • Examen Vaktheorie
  • AVO-vakken (zoals Nederlands, Rekenen, Burgerschap)
  • De beoordeling van de BPV, door de leermeester.

De ROC’s geven de handleiding voor het beoordelen van de BPV aan de leermeesters.

 

Hoe verloopt een Beroepsvaardigheidsexamen

Een Beroepsvaardigheidsexamen bij IBKI begint met een introductiegesprek. De student krijgt 2 opdrachten om uit te voeren. Elke opdracht verloopt in 3 fasen: voorbereiden, uitvoeren, afronden. Tot slot is er een eindgesprek, de student krijgt de uitslag direct. Een examen duurt meestal 120 tot 200 minuten. Meestal doen studenten per dag 1 examen.

Wat moet mijn student voorbereiden voor het Beroepsvaardigheidsexamen?
Alle mogelijke opdrachten die de student kan krijgen kun je inzien in de Lijst van mogelijke opdrachten. Je weet natuurlijk van tevoren niet welke 2 opdrachten je gaat uitvoeren. Dat hoor je tijdens de introductie. Daarom is het belangrijk dat de leerling alle of zoveel mogelijk opdrachten in het leerbedrijf heeft geleerd.

Tip: bekijk de lijst met mogelijke opdrachten al vroeg in het schooljaar, laat het niet liggen tot het eind. Dan kan je student alle opdrachten in het leerbedrijf leren.

Je kunt de Lijst met je student doornemen. Bepaal per opdracht:

  • Of hij dit al eens gedaan
  • Of hij dat werk beheerst: zelfstandig kan.

 

Mijn student is nog niet klaar voor het Beroepsvaardigheidsexamen, wat nu?

Beheerst je student het werk? Dan kan hij de opdrachten voor het examen nog een keer komen oefenen onder begeleiding van onze trainers. Je kiest dan samen met je student welke opdrachten hij oefent. Op 1 dag kan de student 4 opdrachten oefenen.

Beheert je student het werk nog niet, of heb je hem de opdracht nog niet kunnen laten doen? Dan kun je een hulp bij examenvoorbereiding reserveren. We leren hem het werk goed begrijpen.

Wil je weten welke RPT-dag je student nodig heeft om bepaald werk te leren? Dan geven we je graag persoonlijk advies. Bel onze trainingsadviseurs op 030-6087722 of maak een belafspraak.