Alles over de mbo-praktijkexamens

Voor BBL- en BOL-studenten autotechniek, bedrijfsautotechniek en fietstechniek

BBL- en BOL-studenten leggen praktijkexamens af om een deel van hun opleiding (kerntaak) af te sluiten. De examens zijn onderdeel van het mbo-diploma dat studenten kunnen behalen. Waaruit het diploma nog meer bestaat, lees je op deze pagina. Ook vind je de belangrijkste informatie over de praktijkexamens; handig voor leermeesters die BBL-studenten begeleiden tijdens hun leerperiode.

Wat is zijn de mbo-praktijkexamens?

BBL- en BOL-studenten leggen praktijkexamens af om een deel van hun opleiding (een kerntaak) af te sluiten. Een student moet een meerdere kerntaken beheersen. Voor elke kerntaak is er een praktijkexamen. In elk examen voert de student praktijkopdrachten uit.

Veel scholen laten de examens afnemen door IBKI, en sommige scholen doen het zelf. Elk examen wordt afgenomen met de beoordelingsinstrumenten van Stem: de stichting waarin de exameninstrumenten voor de Mobiliteitsbranche worden ontwikkeld en vastgesteld.

Waaruit bestaat het BBL-diploma?

De BBL-student leert op school en in het leerbedrijf: de Beroepspraktijkvorming (BP). Het diploma wordt onder andere opgebouwd uit meerdere examens en een beoordeling:

  • Een praktijkexamen per kerntaak
  • AVO-vakken (zoals Nederlands, Rekenen, Burgerschap)
  • De beoordeling van de BP, door de leermeester.

De scholen geven de handleiding voor het beoordelen van de BP aan de leermeesters.

Hoe verloopt een praktijkexamen?

Een praktijkexamen bij IBKI begint met een introductiegesprek. De student krijgt praktijkopdrachten om uit te voeren. Elke opdracht verloopt in 3 fasen: voorbereiden, uitvoeren, afronden. Tot slot is er een eindgesprek, de student krijgt de uitslag direct. Een examen duurt meestal 70 tot 100 minuten. Studenten doen per dag 1 of 2 praktijkexamens.

Wat moet mijn student voorbereiden voor het praktijkexamen?
Alle mogelijke opdrachten die de student kan krijgen kun je inzien in de Lijst van mogelijke opdrachten. Je weet natuurlijk van tevoren niet welke opdrachten je gaat uitvoeren. Dat hoor je tijdens het introductiegesprek. Daarom is het belangrijk dat de leerling alle of zoveel mogelijk opdrachten in het leerbedrijf heeft geleerd.

Tip: bekijk de lijst met mogelijke opdrachten al vroeg in het schooljaar, laat het niet liggen tot het eind. Dan kan je student alle opdrachten in het leerbedrijf leren.

Je kunt de Lijst met je student doornemen. Bepaal per opdracht:

  • Of hij dit al eens gedaan
  • Of hij dat werk beheerst: zelfstandig kan.

Mijn student is nog niet klaar voor het praktijkexamen, wat nu?

Beheerst je student het werk? Dan kan hij veel opdrachten voor het examen nog een keer komen oefenen onder begeleiding van onze trainers. Je kiest dan samen met je student welke opdrachten hij oefent. Op 1 dag kan de student 4 opdrachten oefenen.

Beheerst je student het werk nog niet, of heb je hem de opdracht nog niet kunnen laten doen? Dan kun je extra praktijktraining reserveren. We leren je student het werk goed begrijpen. Wil je weten welke extra praktijktraining je student nodig heeft om bepaald werk te leren? Dan geven we je graag persoonlijk advies.

Bel onze trainingsadviseurs op 030-6087722 of maak een belafspraak.