Doe de BHV/RI&E veiligheidscheck
Voldoen de BHV en RI&E in jouw bedrijf aan alle wettelijke verplichtingen? Dat check je eenvoudig met de online BHV/RI&E veiligheidscheck. We vertellen je wat er goed gaat en geven advies over nog te nemen acties.
“Aandacht voor veiligheid en gezondheid levert meer op dan je denkt.”
Naam George van Altena
Functie Veiligheidsexpert en RI&E-uitvoerder
Bedrijf Innovam
“Vanuit het oogpunt van veiligheid is de automotive een super interessante branche. En per deelbranche zijn er extra aandachtspunten en risico’s. Bij schadeherstelbedrijven bijvoorbeeld, op het gebied van persoonlijke beschermingsmiddelen en explosiegevaar. Daarbij kan je bijvoorbeeld denken aan explosiegevaar in verfmengruimte en spuitcabines. En zo zijn er in elke sector een aantal punten waarop iedere sector van elkaar verschilt.”
“In de meeste werkplaatsen zijn alle voorgeschreven persoonlijke beschermingsmiddelen aanwezig. Alleen worden pbm’s zoals mondkapjes, veiligheidsbrillen en gehoorbeschermers niet altijd consequent gebruikt. Mensen vinden het onhandig tijdens sommige werkzaamheden. Toch worden pbm’s niet voor niets verplicht gesteld. Als je ze niet gebruikt, en het gaat mis, dan gaat het meteen goed mis. Een ander voorbeeld is lasrook. Daar hebben veel schadeherstelbedrijven mee te maken. Omdat bij bepaalde laswerkzaamheden kankerverwekkende stoffen kunnen ontstaan, ben je als bedrijf verplicht om dit risico in kaart te brengen. Om deze reden is de verbetercheck Lasrook toegevoegd aan de branche RI&E. Niet iedereen is daar van op de hoogte.”
“In de meeste automotive werkplaatsen is hard geluid een risicofactor. Dat geldt in het bijzonder voor de plaatwerkafdeling van een schadeherstelbedrijf. Gehoorschade ontstaat geleidelijk. Als je het eenmaal hebt, is het onomkeerbaar. Tijdens mijn bedrijfsbezoeken zie ik regelmatig mensen die langere tijd in onze branche werkzaam zijn met een gehoorapparaat omdat ze tijdens hun werk gehoorschade hebben opgelopen. Deze medewerkers spreken vaak hun jongere collega’s erop aan om gehoorbescherming goed te gebruiken. Laatst sprak ik iemand die zei: ‘door mijn werk heb ik gehoorschade opgelopen. Dat gun ik mijn ergste vijand niet, en zeker mijn collega’s niet.’ Binnen dit bedrijf wordt streng toegezien op het gebruik van gehoorbescherming.”
“Op dit moment zijn alle bedrijven bezig met de veiligheid rondom elektrische voertuigen. Ik krijg veel vragen over NEN 9140, over veilig werken aan EV’s en over de veilige opslag van accupakketten en EV’s met schade. Ik adviseer bedrijven over de risico’s rondom elektrische voertuigen en hoe ze hier in de praktijk mee om kunnen gaan.”
“De RI&E brengt veiligheidsrisico’s in kaart. Het helpt om calamiteiten te voorkomen. Net zoals een BHV-training helpt om bij calamiteiten snel en correct te handelen. Ik merk dat steeds meer bedrijven de positieve kanten van de RI&E zien. Een veilige en gezonde werkomgeving is een prettige werkomgeving. Aandacht voor veiligheid en gezondheid helpt om medewerkers aan jouw bedrijf te binden. Het kan zelfs meehelpen om nieuwe medewerkers aan te nemen. Een veilige werkomgeving voorkomt uitval. Mensen voelen zich prettiger, melden zich minder vaak ziek en zijn productiever. Aandacht voor veiligheid en gezondheid levert meer op dan je denkt.”
Voldoen de BHV en RI&E in jouw bedrijf aan alle wettelijke verplichtingen? Dat check je eenvoudig met de online BHV/RI&E veiligheidscheck. We vertellen je wat er goed gaat en geven advies over nog te nemen acties.
Wij voeren de RI&E voor je auto-, bedrijfsauto- en/of schadebedrijven voor je uit en houden 'm actueel. Dat doen we met branche-specifieke focus, tijdwinst en een praktisch plan van aanpak. Inclusief automatische alerts om je RI&E actueel te houden.