Alles over APK

Van de APK-keuring tot APK-regelgeving

De APK-keuring, wat is dat eigenlijk en hoe word je APK-keurmeester? Lees alles over de betekenis van APK, APK-regelgeving, toelatings- en exameneisen en bekijk hoe jouw examen eruit ziet. De examenregels zijn verder aangescherpt, dus nog meer redenen om je goed voor te bereiden. Doe dat met onze training APK-keurmeester voor lichte of zware voertuigen.

Wat is APK?

APK staat voor Algemene Periodieke Keuring. Het is een check die in heel Europa verplicht is om ervoor te zorgen dat voertuigen veilig zijn op de weg, niet te veel vervuilen en dat hun papierwerk in orde is.

De rol van de APK-keurmeester

Een APK-keurmeester kijkt of het voertuig voldoet aan de eisen op het gebied van veiligheid, milieu en registratie. Elk voertuig, of het nu goed- of afgekeurd wordt, moet door de keurmeester worden geregistreerd. Dit zorgt ervoor dat alleen veilige en milieuvriendelijke voertuigen worden gebruikt.

Wanneer voor de APK-keuring?

Wanneer een voertuig moet worden gekeurd hangt af van de brandstof waarop het voertuig rijdt, het gewicht en de datum van de eerste toelating van het voertuig op de weg. Met de kentekencheck van de RDW zie je wanneer de APK van een auto verloopt.

Voertuigen ouder dan 8 jaar moeten jaarlijks worden gekeurd. Wanneer een voertuig APK-plichtig is, dan mag hier niet in gereden worden zonder geldige APK. Is de geldigheid van de APK verlopen en er wordt tóch in het voertuig gereden, dan krijgt de eigenaar een boete van de RDW of de politie.

Waar vind ik de APK-regelgeving?

De regels voor de APK komen van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Deze regels beschrijven aan welke eisen een voertuig moet voldoen. 

Bekijk hier de APK-regelgeving van de RDW

Aan de slag als APK-keurmeester?

Als je voldoet aan de eisen om keurmeester te worden, kun je starten met onze training APK Keurmeester. Deze training helpt je niet alleen om te slagen voor het examen, maar leert je ook alles wat je moet weten voor je werk als APK-keurmeester. Na het succesvol afronden van het examen, krijg je je APK-pas waarmee je officieel aan de slag kunt. Elke twee jaar kun je jouw certificering vernieuwen door een verlengingsexamen te doen. En ook daar helpt Innovam je bij. 

Ontdek hier hoe je APK-keurmeester kunt worden

APK-trainingen bij Innovam

Op zoek naar een geschikte APK-training? Bijvoorbeeld om APK-keurmeester te worden of je bevoegdheid te verlengen? De beste APK-trainingen vind je altijd bij Innovam.