Alles over APK

Van de APK-keuring tot APK-regelgeving

De APK-keuring, wat is dat eigenlijk en hoe word je APK-keurmeester? Lees alles over de betekenis van APK, APK-regelgeving, toelatings- en exameneisen en bekijk hoe jouw examen eruit ziet. De examenregels zijn verder aangescherpt, dus nog meer redenen om je goed voor te bereiden. Doe dat met onze training APK-keurmeester voor lichte of zware voertuigen.

Wat betekent APK?

APK betekent Algemene Periodieke Keuring, dit is in heel Europa een wettelijk verplichte keuring. Tijdens de keuring beoordeelt een keurmeester het voertuig op verkeersveiligheid, milieu en registratie.

De keurmeester moet ieder voertuig afmelden. Dit geldt zowel voor een goedkeuring als voor een afkeuring. Zo voorkomen APK-keurmeesters dat er gevaarlijke situaties ontstaan met voertuigen die te onveilig zijn om nog aan het verkeer deel te nemen. Bovendien beschermen ze op deze manier het milieu: voertuigen die teveel schadelijke stoffen uitstoten, worden afgekeurd.

Wanneer voor de APK-keuring?

Wanneer een voertuig moet worden gekeurd hangt af van de brandstof waarop het voertuig rijdt, het gewicht en de datum van de eerste toelating van het voertuig op de weg. Met de kentekencheck van de RDW zie je wanneer de APK van een auto verloopt.

Voertuigen ouder dan 8 jaar moeten jaarlijks worden gekeurd. Wanneer een voertuig APK-plichtig is, dan mag hier niet in gereden worden zonder geldige APK. Is de geldigheid van de APK verlopen en er wordt tóch in het voertuig gereden, dan krijgt de eigenaar een boete van de RDW of de politie. 

Aan de slag als APK-keurmeester?

Je kunt APK-keurmeester worden als je aan de toelatingseisen voldoet. Als dat zo is, dan volg je onze training die je voorbereidt op het examen, goed keurmeesterschap en je dagelijks werk als APK-keurmeester. Na het examen ontvang je je APK-pas en kun je aan de slag! Als je eenmaal keurmeester bent, dan kun je deze bevoegdheid na 2 jaar verlengen door het examen Bevoegdheidsverlenging te doen.

Waar vind ik de APK-regelgeving?

De APK-regelgeving is afkomstig van de RDW. Het omvat alle regels en eisen voor het APK-keuren van een voertuig. Hieraan ben je als APK-keurmeester gebonden bij de Algemene Periodieke Keuring. Lees meer over de APK-regelgeving.

APK-trainingen bij Innovam

Innovam biedt doeltreffende examentrainingen die perfect bij jouw keuringservaring passen. Bovendien kun je bij ons examenvragen online oefenen. Daarnaast helpen we je tussen de examens door altijd up to date te blijven in je vakgebied. Meer weten over hoe je een nóg betere vakman wordt? Neem contact met ons op!