“Het is een pittige opleiding maar het eindresultaat maakt alles goed”

Bob Vermeulen en Remco de Mooij deden de modulaire opleiding EVC Eerste Autoschadetechnicus

Zonder de juiste vooropleiding toch Eerste Autoschadetechnicus worden. Het kan met de modulaire opleiding en EVC. Gemakkelijk is dat niet. Bob Vermeulen en Remco de Mooij van Autoschade Vermeulen gingen de uitdaging aan.

Naam Bob Vermeulen
Functie
Eerste Autoschadetechnicus
Bedrijf
Autoschade Vermeulen

Naam Remco de Mooij
Functie Eerste Autoschadetechnicus
Bedrijf Autoschade Vermeulen

Waarom hebben jullie voor EVC Eerste Autoschadetechnicus gekozen?

Remco: “Ik heb acht jaar als autoruithersteller gewerkt. Daarna ben ik als zij-instromer bij een schadeherstelbedrijf begonnen. Ik heb de opleiding basis schadehersteller gedaan. De rest heb ik in de praktijk geleerd. Mijn werkgever vroeg of ik Eerste Autoschadetechnicus wilde worden. Dat wilde ik graag, maar net als mijn collega Bob had ik niet de juiste vooropleiding op Niveau 2.”

Bob: “Voor de opleiding Eerste Autoschadetechnicus heb je een Niveau 2-diploma nodig. Mijn vakkennis en ervaring waren gelijk aan een N2-diploma. Alleen had ik niet het juiste papiertje. De afkorting ‘EVC’ staat voor ‘Ervaringscertificaat’. Met EVC kan je via een omweg toch een Niveau 3-opleiding doen.”


“De schoolbanken waren voor mij 20 jaar geleden, ik moest opnieuw leren leren”

Hoe ziet het modulaire EAST-traject er uit? Hoe lang duurt het?

Bob: “EVC begint met een intake om je kennisniveau te bepalen. Daarna start de opleiding. Het kost best veel tijd. Je doet het naast je dagelijkse werk. Je doet theorie en praktijk. Een groot deel van de studie heb ik mijn eigen tijd gedaan. Opgeteld ben ik er 1,5 jaar mee bezig geweest. Als je wat wilt bereiken, dan moet je daar moeite voor doen, vind ik.”

Remco: “De opleiding bestaat uit losse modules. Thuis op de computer doe je theorielessen en maak je opdrachten. Elke twee weken ga je voor praktijkles naar Nieuwegein. Tussendoor krijg je toetsen om je kennis te testen. Elke module wordt afgerond met een examen. Zo ga je door de lesstof heen. Het kost wat tijd, maar als je praktijkervaring hebt, dan is het goed te doen.”

Wat vinden jullie van de begeleiding vanuit Innovam Schadeherstel?

Remco: “Alles is goed geregeld. De planning, de voorbereiding, de online lessen en de praktijklessen, alles liep soepel. De praktijklessen zijn leerzaam en leuk. De docenten geven duidelijk uitleg, nemen de tijd voor je en er is ruimte voor een grapje tussendoor. We zaten in een leuke klas met jonge jongens, ervaren AST’ers en bedrijfseigenaren. Je hebt leuke gesprekken met elkaar. Daar leer je ook van.”

Bob: “De afwisseling van zelf huiswerk maken en praktijklessen volgen vind ik prettig. Bij Innovam hebben we een vaste contactpersoon. Die heeft ons geholpen met het EVC-traject en met het inplannen van de modules. Alles is goed geregeld.”

Hoe kijk je terug op EVC Eerste Autoschadetechnicus? Wat heeft het je opgeleverd?

Bob: “Door deze opleiding heb ik meer technische kennis van auto’s, autotechniek en veiligheidssystemen. Ik kan uitlezen, stroomwaardes uitlezen en diagnose stellen en ik weet alles van de nieuwste schadehersteltechnieken, zoals hybride verbindingen. Omdat ik meer weet, werk ik sneller en efficiënter. En ik heb ontdekt dat ik elektronica leuk vind. Daar wil ik meer mee gaan doen.”

Remco: “Aan het begin heb ik getwijfeld of deze opleiding een goed idee was. De laatste keer in de schoolbanken was voor mij 20 jaar geleden. Ik moest opnieuw leren leren. Ik ben blij dat ik heb doorgezet. Het gevoel toen ik mijn E-AST diploma kreeg uitgereikt, is niet te beschrijven. De opleiding was pittig maar het eindresultaat maakt alles de moeite waard. Als ik de kans krijg om een Niveau 4-opleiding te doen, pak ik die met beide handen aan.”


“Omdat ik meer weet, werk ik sneller en efficiënter”

Alle modules voor Autoschadehersteller niveau 3

Door de opkomst van nieuwe complexe technologieën in auto's groeien de activiteiten van schadeherstellers en autobedrijven steeds meer naar elkaar toe. Daarom kun je bij Innovam veel leren. Gebruik onze AST-modules om de kwaliteitseisen te kunnen handhaven. Altijd een passende mix van online- en praktijktraining. Boek nu de nieuwste AST-modules.