Sommige 1e-jaars BBL’ers hebben ervaring met sleutelen maar de meesten niet. Zij gaan voor het eerst in een werkplaats aan de slag. Op het vmbo hebben ze nog nauwelijks autotechnische ervaring opgedaan. Zij moeten nog veel leren voordat ze een service- of onderhoudsbeurt kunnen uitvoeren.
Beurten dus, daar begin je mee. Deze klussen komen in veel werkplaatsen elke dag voor. Jullie kunnen je BBL’er dan zelf deze werkzaamheden aanleren. Je laat hem/haar meelopen en steeds meer zelf doen. Maar in een drukke werkplaats is daar niet altijd genoeg tijd voor, met als gevolg dat de BBL’er veel eentonig werk doet.
Met de training Service en Onderhoud voor starters geef je je nieuwelingen een goede start. Al vroeg in het schooljaar gaat hij/zij aan de slag in onze werkplaatsen. Na 2 dagen kan de BBL’er de controle van een onderhoudsbeurt goed uitvoeren. De technische kennis die daarvoor nodig is leert hij/zij van onze trainers. Zij leggen uit hoe bepaalde systemen en componenten werken en hoe deze gecontroleerd moeten worden.
Zo krijgen de starters in 2 dagen kennis en ervaring om zelfstandig klein onderhoud en kleine reparaties uit te voeren. De basiskennis en -vaardigheden die de BBL’er in deze training opdoet, zijn van nut in de hele loopbaan en tijdens het beroepsvaardigheidsexamen (BVE).
Voordat je naar Innovam komt maak je 2 e-learnings: Werkplaatsveiligheid en Gereedschapskennis. De eerste trainingsdag bij Innovam beginnen we met het voorstelrondje en uitleg over veilig werken in de werkplaats. We leggen de onderwerpen van deze dag kort uit.
Daarna gaan we onze werkplaats in om aan praktijkopdrachten te werken. Deze opdrachten zijn gericht om kennis en ervaring op te bouwen met het onderwerp van de opdracht.
Onze trainers letten goed op hoe de deelnemer te werk gaat, en vertellen op allerlei manieren hoe je een klus kunt aanpakken. Ze wijzen aan waar je tijdens deze werkzaamheden op moet letten.
De deelnemer gaat deze werkzaamheden zelf uitvoeren:
- remblokken en schijven vervangen
- de werking van een aircosysteem controleren
- uitlaat controleren op huidige toestand
- achterste uitlaatdemper vervangen
- bandenspanningssensoren inleren
- vloeistofpeil controleren
- vloeistofkwaliteit controleren
- ruitenwissers controleren
- een ophangingssysteem controleren
- bandenprofiel opmeten en een reparatie advies geven
- verlichting controleren
- dimlichtlampje vervangen
- een licht controleren en afstellen
- een voertuig controleren d.m.v. een controlelijst
- EOBD uitlezen
- een accu controleren en vervangen.
Na deze training kan je:
- een voertuig controleren d.m.v. een controlelijst
- bandenprofiel opmeten en een reparatie advies geven
- uitlaat controleren op huidige toestand
- vloeistofpeil controleren
- een accu controleren en vervangen
- de werking van een aircosysteem controleren
- EOBD uitlezen
- een kleine onderhoudsbeurt uitvoeren
- een uitlaatdemper vervangen
- remblokken en schijven vervangen.
Voortaan kun je ook herkennen en benoemen:
- slijtagepatronen van de banden
- verschillende onderdelen van de wielophanging
- toepassing van vloeistoffen
- verschillende accusoorten.
Je doet basiskennis van Werkplaatsveiligheid en Gereedschapskennis op in de 2 e-learnings bij deze training. Elke e-learning duurt ca. 30 min.
In het Startpakket staat nog een extra, leuke e-learning en een werkboekje. Plaats het Startpakket ook in de winkelwagen en bestel het gratis met vouchercode 'start'.