“Ik haal nu meer uit mijzelf en uit mijn team”

Roel van Akere over de opleiding Operationeel Management

Praktijkgericht, intensief en leerzaam. Zo omschrijft Roel van Akere de opleiding Operationeel management van Innovam. Wat hij tijdens de opleiding heeft geleerd, past hij dagelijks toe in zijn werk als sales manager bij merkdealerbedrijf CITO. “Ik stuur effectiever op cijfers en KPI’s en ik haal meer uit mijn team.”

Naam Roel van Akere
Functie Sales manager
Bedrijf CITO Autobedrijf


 “Ik heb veel geleerd over automotive kengetallen en KPI’s”

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

“Van mijn werkgever kreeg ik de mogelijkheid om een deeltijd managementopleiding te volgen. Samen met onze HR-manager en mijn leidinggevende heb ik verschillende trajecten bekeken en vergeleken. Er zijn genoeg algemene managementopleidingen. Managementopleidingen voor de mobiliteitsbranche zijn zeldzaam. Ik wilde het liefst een branchegerichte opleiding doen. Zo kwamen we uit bij de opleiding Operationeel management van Innovam. Van alle opleidingen was dit het langste traject, maar ook het meest waardevolle voor mijn werk.”

Hoe ziet het opleidingstraject eruit?

“De opleiding bestaat uit vier modules. De lesmodules gaan over people management, financieel management, commercieel management en het opstellen van verbeterplannen. Het totale traject duurt zeven maanden. In totaal ben ik 17 avonden in Nieuwegein geweest voor de theorielessen. De zelfstudiemomenten kan je zelf kiezen. Het is best een intensief traject, maar door de flexibele opzet is het goed te combineren met werk en privé.”

Welke lesmodules vond je het interessantst?

“Alle modules zijn leerzaam en interessant. De financiële module vond ik het leukst. Toen ik aan de opleiding begon, wilde ik meer weten over de cijfers en de kengetallen binnen het autobedrijf. Hoe komen KPI’s tot stand, op welke manieren kan je ze meten en hoe kan je ze interpreteren? Dat kwam allemaal aan bod. Van de lesmodule over people management heb ik ook veel opgestoken. Daar heb ik onder andere geleerd hoe ik effectiever kan leidinggeven.”


“Iedereen neemt zijn eigen ervaring mee en kijkt vanuit een andere invalshoek naar de lesstof"

Wat vond je van de groep en de trainers?

“Iedereen in mijn groep had een andere achtergrond, van werkplaatschef en verkoopadviseur tot financieel specialist en sales manager. Dat geeft een leuke dynamiek aan de theorielessen. Iedereen neemt zijn eigen ervaring mee en kijkt vanuit een andere invalshoek naar de lesstof. De trainer speelt daar goed op in. Hij luistert goed naar de groep en zorgt ervoor dat de lessen aansluiten bij de praktijk van de deelnemers. De lessen zijn praktisch en interactief. Ik heb mij geen moment verveeld.”

Hoe pas je het geleerde toe in jouw werk?

“Ik kijk met een andere blik naar de cijfers en de kengetallen binnen ons bedrijf. Door de opleiding kan ik beter sturen op KPI’s en beter bepalen hoe ik doelstellingen kan bereiken. Daarnaast heb ik veel gehad aan de lesmodule over people management. Vanuit jezelf heb je vaak maar een of twee managementstijlen die je kan toepassen. Omdat ik nieuwe manieren van leidinggeven heb aangeleerd, kan ik mijn team effectiever aansturen. Daardoor haal ik meer uit mijzelf en uit de mensen waarmee ik samenwerk.”

“Tijdens de theorielessen is er veel aandacht voor de praktijk”

Opleiding Operationeel Management: praktisch en resultaatgericht

Operationeel Management

Praktijkgerichte opleiding voor beginnende en ervaren managers in de mobiliteitsbranche. Na afronding ben je in staat om resultaatgericht te coachen, financiële gegevens te interpreteren en daar proactief op te sturen.