NEN 9140 Training: Veilig werken aan e-voertuigen basis (ev-VOP)

NEN 9140 cursus: ken de risico's en leer veilig sleutelen aan het HV-systeem

Met de aanwijzing ev-VOP mag je het HV-systeem spanningsvrij maken en onder spanning zetten. Je mag spanningsvrije HV-componenten (dé)monteren en e-gevaarlijke componenten opslaan. Je mag dus niet aan een e-voertuig onder spanning werken. Lees snel verder.

{{ basketProduct.Product.ProductPrice.WebPrice - basketProduct.Product.ProductPrice.SubsidyTotal | euroPrice(0) }}* {{ basketProduct.Product.ProductPrice.WebPriceWithoutDiscount | euroPrice(0) }}

Wanneer wil je beginnen?

In de winkelwagen
Wil je iets vragen?

Neem dan contact op met Henk Pieter, onze trainingsspecialist of bel naar 030-6087923.

* Prijzen zijn exclusief btw

Trainingsinformatie

WAAROM DE TRAINING VEILIG WERKEN AAN E-VOERTUIGEN BASIS?

Je bent technicus en wilt veilig kunnen werken aan e-voertuigen. Dat doe je volgens de veiligheidsnorm NEN 9140:2024. In deze norm is vastgelegd welke personen aan een e-voertuig mogen werken, welke opleiding of instructie je moet hebben en hoe je veilig werkt.

Wil je veilig onderhoud en reparaties uitvoeren aan het HV-systeem, dan moet je minimaal zijn aangewezen als Voldoende Onderricht Persoon (ev-VOP). Met deze aanwijzing mag je het HV-systeem spanningsvrij maken en onder spanning zetten. Je mag spanningsvrije HV-componenten (dé)monteren en e-gevaarlijke componenten opslaan. Je mag dus niet aan een e-voertuig onder spanning werken. 

Tijdens de training leer je de HV-componenten van e-voertuigen te herkennen en wat je wel en niet mag doen aan dit type voertuigen. Dit helpt je om beter te begrijpen wat de risico’s zijn, zodat je weet hoe je veilig met deze voertuigen kunt werken. Je leert welke veiligheidsmaatregelen je vooraf neemt, welke persoonlijke beschermingsmiddelen en gereedschappen je gebruikt en aan welke eisen ze moeten voldoen. Je leert ook hoe je het HV-systeem onderbreekt. Zo voldoe je ook aan de NEN 9140-norm met betrekking tot het werken met elektrische en hybride voertuigen voor ev-VOP.

HOE IS DE TRAINING OPGEBOUWD?

 • Als voorbereiding op de trainingsdag maak je een e-learning. Daar besteed je ongeveer 1,5 uur aan.
 • Voor de praktijktraining kom je een hele dag naar Innovam. Wij zorgen voor een lekkere lunch.

In de e-learning leer je de theorie, zodat je tijdens de praktijkdagen snel en goed aan de slag kan. Je gaat zoveel mogelijk oefenen in de praktijk, onder begeleiding van onze ervaren trainer. Tijdens de praktijkdagen kun je natuurlijk vragen stellen, en leer je van de andere deelnemers en de trainer.

WAT LEER IK TIJDENS DE TRAINING?

In de training behandelen we de volgende onderwerpen. Je leert:

 • de veiligheidsrisico’s van werken aan, met of nabij e-voertuigen;
 • de veiligheidsmaatregelen die moeten worden genomen bij werken aan, met of nabij e-voertuigen;
 • de Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) die voor je werk noodzakelijk zijn;
 • de toestand van je PBM’s controleren op veiligheid;
 • de ev-componenten van een e voertuig herkennen en benoemen en de werking uitleggen;
 • weten aan welke eisen (meet) gereedschappen moeten voldoen;
 • het HV-systeem onderbreken volgens het voorschrift van de fabrikant;
 • inschatten wanneer er elektrisch gevaar dreigt en je niet aan, met of nabij het e-voertuig kan werken en een ev-WV moet inschakelen (ev-werkverantwoordelijke).

TIP: Boek deze training nu en ontvang een poster van het stroomschema voor in jullie werkplaats! Zolang de voorraad strekt.

HOE ZIT HET MET EXAMEN EN CERTIFICERING?

De e-learning wordt afgesloten met een kennistest en moet je met een voldoende afronden voor je naar de praktijkdag komt. Na afloop van de training krijg je het bewijs van deelname Voldoende Onderricht Persoon (ev-VOP).

HEB IK VOORKENNIS NODIG?

Om deze training te kunnen volgen moet je basiskennis hebben van auto elektronica. Dat leren we je in de training Basis Auto Elektronica.

   

Voor wie

Data & locaties

Op dit moment zijn er geen trainingen beschikbaar. Klik op onderstaande knop en laat je e-mail achter voor updates over nieuwe data.

Heb je geen geschikte datum gevonden, of zijn er geen plaatsen meer beschikbaar?

Registreer dan je belangstelling. We houden je dan per e-mail op de hoogte van nieuwe data.

Mail bij nieuwe data

Klantbeoordeling

Gemiddelde beoordeling {{ product.Name }}

Kosten

 • {{ priceDetail.Name }} {{ priceDetail.Amount | euroPrice }}
 • OOMT-bijdrage {{ -subsidyTotal | euroPrice }}
 • Subtotaal {{ subTotal | euroPrice }}
 • btw (21%) {{ vatTotal | euroPrice }}
 • Totaal (incl.btw) {{ total | euroPrice }}

Toelichting OOMT-bijdrage

OOMT vindt talentontwikkeling van vakmensen in de mobiliteitsbranche belangrijk. Wanneer jouw bedrijf bij OOMT is aangesloten, draagt OOMT bij in de trainingskosten voor deze training.

Ook interessant voor jou:

Totaalpakket: Veilig werken aan e-voertuigen (VOP & VP NEN 9140)

Profiteer van het voordelige totaalpakket. Je start met de basistraining (VOP). Hierin leer je op een veilige manier onderhoud verrichten aan e-voertuigen. In de gevorderde training (VP) ga je aan de slag met het controleren en spanningsvrij maken van het HV-systeem.

Veilig werken aan e-voertuigen gevorderd (VP NEN 9140)

Tijdens deze training leer je hoe je veilig HV-metingen kunt verrichten. Zo ben je er zeker van dat het HV-systeem veilig is om aan te werken, voor jou of je collega die ev-voldoende is onderricht (ev-VOP). Inclusief branche-erkend certificaat NEN 9140.

Totaalpakket: Service Airco & F-gassen

Profiteer van het voordelige airco-totaalpakket. Leer hoe een aircosysteem werkt. Daarna ga je aan de slag met terugwinnen van koudemiddel. Aansluitend leg je meteen het F-gassen examen af.