Alles over de ev-Werkverantwoordelijke

Verantwoordelijk voor veilig werken aan elektrische en hybride voertuigen

De ev-Werkverantwoordelijke (ev-WV) is één van de rollen binnen de NEN-norm Veilig werken aan e-voertuigen (NEN 9140). Lees alles over de verantwoordelijkheden, veiligheid, opleiding en zorg voor je medewerkers. Inclusief cadeau!

Verantwoordelijkheden

Als ev-Werkverantwoordelijke heb je de leiding over de werkzaamheden aan e-voertuigen. Je zorgt dat het personeel de werkzaamheden veilig kan uitvoeren de juiste instructies krijgt en op de hoogte wordt gebracht van risico’s en procedures. Je bent verantwoordelijk voor:

  • de zorg voor persoonlijke beschermingsmiddelen en hulpmiddelen
  • planning, administratie, beheer en/of ontwikkeling van ev-werkzaamheden
  • het op peil brengen en houden van de kennis en kunde van de ev-VOP en ev-VP
  • controleren van de ev-werkzaamheden in het bedrijf
  • bepalen van de aard van de HV-werkzaamheden en het maken van de risicoanalyse

Veilig werken volgens NEN 9140

NEN 9140 beschrijft hoe veilig moet worden gewerkt aan e-voertuigen en wat de risico’s zijn. De ev-Werkverantwoordelijke moet daarom goed op de hoogte zijn van deze regelgeving.

NEN9140 voor ev-WV

Deze e-learning behandelt risico’s van het werken aan e-voertuigen, verklaart de NEN9140 regelgeving en besteedt aandacht aan de eisen die worden gesteld aan personeel en de gebruikte gereedschappen.

Norm NEN9140 (boek)

De Norm NEN9140 gaat over Veilig werken aan elektrische voertuigen door elektrische gevaren weg te nemen. Dit boek is een belangrijk naslagwerk voor alle betrokken medewerkers, in het bijzonder voor de ev-Werkverantwoordelijke. 

Opleiding en ervaring

​Als ev-Werkverantwoordelijke (ev-WV) heb je door opleiding en ervaring minimaal werk- en denkniveau 4. Je bent ev-vakbekwaam op minimaal kwalificatieniveau 2, dit is gelijk aan de ev-Vakbekwaam Persoon (ev-VP).

Ben je nog geen ev-VP, dan volg je de training Veilig werken aan e-voertuigen gevorderd. Hiermee haal je in één dag het NEN 9140 certificaat en leer je snel de juiste diagnose stellen aan het HV-systeem.

Zorg voor je medewerkers

Een belangrijke verantwoordelijkheid van de ev-Werkverantwoordelijke is het op peil brengen en houden van de kennis en kunde van de ev-VOP en ev-VP. 

Onze trainingen voor e-voertuigen zijn een must voor iedereen die met deze auto’s werkt. Van monteur tot verkoper.

Totaalpakket: Veilig werken aan e-voertuigen

Je medewerker start met de basistraining (VOP). Hierin leert hij op een veilige manier onderhoud verrichten aan e-voertuigen. In de gevorderde training (VP) gaat hij aan de slag met het controleren en spanningsvrij maken van het HV-systeem.

Adviseur EV & Hybride voertuigen (online)

Na het volgen van deze online training beschikt je medewerker over basiskennis van elektrisch rijden. Hij leert welke kansen er liggen voor het autobedrijf en hoe je klanten adviseert bij de aanschaf van een EV, of bij het gebruik en onderhoud ervan.

Cadeau: Veilig omgaan met e-voertuigen

Krijg gratis toegang tot deze e-learning. E-voertuigen zijn niet meer weg te denken in de mobiliteit. Innovam vindt het belangrijk dat álle medewerkers in de branche weten hoe je hier veilig mee omgaat. 

Veilig schadeherstel van e-voertuigen basis

Deze training is voor schadeherstellers die op een veilige manier herstelwerk aan e-voertuigen moeten kunnen verrichten. Leer de HV-componenten herkennen om beter te begrijpen wat de risico’s zijn. En leer welke veiligheidsmaatregelen je moet nemen.

Veilig schadeherstel van e-voertuigen gevorderd

Tijdens deze training leer je hoe je veilig HV-metingen kunt verrichten. Zo ben je er zeker van dat het HV-systeem veilig is om aan te werken, voor jou of je collega die ev-voldoende is onderricht (ev-VOP). Inclusief branche-erkend certificaat NEN 9140.