In de werkplaats: Probleem met het aircosysteem

De airco in de auto wordt niet meer zo koud als voorheen

Het is volop lente en buiten wordt het warmer. Een goed-werkend aircosysteem in de auto is dan wel zo prettig. In je autobedrijf komt een klant binnen met het volgende probleem; de airco wordt niet meer zo koud als voorheen.

Weet hoe een aircosysteem werkt

Voordat je begint is het belangrijk dat je weet hoe het aircosysteem is opgebouwd en hoe deze werkt. Je moet weten wat de werking is van de verschillende aircocomponenten. Als je niet weet hoe een airco werkt, dan kan je ook geen diagnose stellen.

Leer alles over de opbouw en werking van het aircosysteem. 

Terugwinnen van F-gassen

Na het inschakelen van het aircosysteem controleer je de uitstroomtemperatuur van de luchtroosters. Hierdoor kom je tot de conclusie dat de airco wel werkt, maar niet voldoende koelt. De airco heeft een te lage koelcapaciteit. Je besluit om het aircosysteem te legen en controleert hoeveel koudemiddel uit het systeem is gehaald. Je hebt 300 gram koudemiddel uit het systeem gehaald, dit had 500 gram moeten zijn. Om deze handeling te mogen uitvoeren, moet je in het bezit zijn van het F-gassen certificaat. 

Heb je het F-gassen certificaat nodig? Deze training is de perfecte voorbereiding.

Vullen van het aircosysteem

Je vult het aircosysteem met de juiste hoeveelheid koudemiddel. In dit geval is dat 500 gram. Voor de inkoop van koudemiddel heb je het F-gassen certificaat nodig. Nadat het systeem gevuld is controleer je met behulp van het servicestation of de zuig- (lage druk) en persdruk (hoge druk) in orde zijn. 

Leer het aircosysteem vullen en drukmetingen uitvoeren.

De aircoverdamper is koud genoeg

Aan de hand van de gemeten drukken lijkt het systeem goed te werken. Daarom ga je aan de slag met temperatuurmetingen. Uit deze metingen blijkt dat de verdamper koud genoeg wordt maar er nog steeds onvoldoende koude lucht uit het dashboard komt.

Leer temperatuurmetingen uitvoeren om te beoordelen of een aircosysteem correct werkt.

Tijd voor diagnose van de klimaat-regeling

Gelukkig kent het aircosysteem voor jou geen geheimen. Jij weet precies hoe je een compleet airco-/klimaatsysteem analyseert, diagnosticeert en repareert. Doordat je met een diagnosecomputer de klimaatregeling hebt gecontroleerd, heb je gemerkt dat één van de sensoren foutieve waarde aangeeft. Deze defecte sensor moet vervangen worden. Het opstellen van het hersteladvies en de reparatiekosten doe je samen met de serviceadviseur.

Doelgericht diagnose stellen aan het aircosysteem leer je tijdens deze training.

Airco-trainingen bij Innovam

Service Aircosystemen

In deze training vertellen we je hoe aircosystemen werken. Na de training kan je samen met de serviceadviseur het juist hersteladvies opstellen. Dit is de perfecte voorbereiding op de training F-gassen.

F-gassen mobiele airco inclusief certificaat

Heb je het f-gassen certificaat nodig? Deze training is de perfecte voorbereiding. Aansluitend aan deze korte en praktische training leg je meteen het examen f-gassen mobiele airco af.

Diagnose Aircosystemen

Deze eendaagse training helpt je om snel en doelgericht een diagnose te stellen. Na deze training kan je een compleet aircosysteem analyseren, diagnosticeren en repareren.