Alles over de Branchenorm en Plusnorm

Bekijk ons complete trainingsaanbod voor deze branchenormering

Innovam is betrokken bij de ontwikkeling van de vernieuwde branchenorm en de plusnorm. De normering is inhoudelijk al klaar en wordt binnenkort van kracht. Ondertussen gebruiken wij de normen al en voldoen onze trainingen eraan. Bekijk wat de norm is, hoe je eraan voldoet en ons complete opleidingsplan volgens deze branchenormering.

Wat houden de nieuwe Branche- en Plusnorm in?

Voor de Schadeherstelbranche zijn voor (en door) de leden van BOVAG en FOCWA een nieuwe Branche- en Plusnorm ontwikkeld. De normen zijn er om de kwaliteit van het vakmanschap te borgen. Er zijn 3 normen: voor Schadeherstel, Autoruitherstel en Caravan- en camperherstel.  In de Branchenormen staan afspraken over:

  • Welke kennis in een erkend schadeherstelbedrijf aanwezig moet zijn.
  • Welke gereedschappen, welke inrichting en welke persoonlijke beschermingsmiddelen gebruikt moeten worden.
  • Via welke processen de kwaliteit geborgd wordt.
  • Wanneer een schadeherstelbedrijf werkzaamheden moet uitbesteden of zelf mag uitvoeren.

De geldende Branchenorm is sinds 2018 van kracht. De nieuwe norm is inhoudelijk klaar en wordt binnenkort van kracht.

Naast deze nieuwe norm is ook een Plusnorm ontwikkeld. Deze norm is van toepassing op bedrijven die werken aan complexe en veiligheidskritische schades. Zoals bij complexere carrosserieverbindingen, nieuwe materiaalsoorten, hoogvoltage systemen en alle elektronica voor rijhulpsystemen. De juiste kennis, kunde en apparatuur zijn noodzakelijk om deze complexere en veiligheidskritische schades uit te voeren. De aanvullende Plusnorm geeft schadeherstellers houvast bij herstel van deze schades.

Hoe kan ik de Branchenorm en de Plusnorm gebruiken?

De normen helpen je om in de werkplaats de werkzaamheden, processen en je team te organiseren.

Opleidingsplan Innovam Schadeherstel al klaar

Innovam heeft meegewerkt aan de totstandkoming van deze nieuwe normen. We hebben ook het trainingsaanbod al klaar, naadloos aansluitend op de nieuwe normen. Al onze trainingen kun je zien en reserveren via innovam.nl/schadeherstel. Een handig overzicht van alle trainingen volgens de normen vind je hier:

Ik wil advies over de Branchenorm en Plusnorm

Via onze online tool InZicht kun je makkelijk zien in hoeverre jouw team aan de nieuwe normen voldoet. Elk schadeherstelbedrijf kan met een eigen inlogcode bij de eigen opleidingsoverzichten. Heb je nog geen inlogcode, neem dan contact op met je accountmanager: Jaap of Chantal. Zij zullen je graag adviseren over het kennisniveau en de bijhorende opleidingen in jullie team.

Neem vandaag nog contact op met je accountmanager!

Regio Noord

Jaap Langeveld
E | j.langeveld@innovam.nl
T |  +31651406874

Regio Zuid

Chantal de Graaff
E | c.degraaff@innovam.nl
T | +31620532909