Alles over waterstof

Toepassingen en technologieën van waterstof in de automotive-sector

Op deze pagina lees je over waterstof. Je ontdekt dat het een licht en veelvoorkomend element is en hoe het gebruikt wordt als schone brandstof. Je leert over de toepassingen in de automotive-sector, de technologie van waterstofmotoren en brandstofcellen. Verder vind je informatie over de brandbaarheid en explosiviteit van waterstof en hoe Innovam bedrijven ondersteunt die met waterstofvoertuigen werken.

Wat is waterstof

Waterstof is het lichtste en meest voorkomende element in het universum. Het bestaat uit één proton en één elektron. Je vindt het bijna niet puur in de natuur; het is meestal gebonden aan andere elementen zoals in water.

Waterstof als brandstof

Waterstof kan als een schone brandstof dienen. Het grote voordeel is dat bij de omzetting van waterstof naar elektrische energie alleen warmte en waterdamp vrijkomt. Dit betekent geen CO2-uitstoot en dus een kleinere impact op het milieu. Waterstof kan worden geproduceerd uit verschillende bronnen, waaronder aardgas, biomassa, en water via elektrolyse.

Toepassingen in de automotive-sector

In de automotive-sector wordt waterstof gezien als een veelbelovende schone brandstof, vooral voor zware en lange afstand voertuigen. Met waterstoftechnologie kunnen auto's, bussen en vrachtwagens worden aangedreven. Dit biedt een alternatief voor elektrische voertuigen, vooral in situaties waar een grote actieradius of snelle tanktijden vereist zijn.

Er zijn twee typen waterstof-aandrijving: verbrandingsmotoren en brandstofcellen.

  1. Waterstof verbrandingsmotoren
    Een waterstof verbrandingsmotor lijkt veel op traditionele verbrandingsmotoren maar is ontworpen om waterstofgas te verbranden. In plaats van fossiele brandstoffen gebruikt deze motor waterstofgas als brandstof. De waterstof wordt in de verbrandingskamer ingespoten, waar het met zuurstof reageert. De verbrandingsenergie wordt in de motor omgezet in bewegingsenergie die uiteindelijk de wielen aandrijven. De uitstoot is voornamelijk waterdamp, wat deze technologie veel schoner maakt dan benzine- of dieselmotoren.
  2. Brandstofcel
    Brandstofceltechnologie is een andere manier om waterstof te gebruiken. In plaats van waterstof in een motor te verbranden, wordt het gebruikt om in een brandstofcel te reageren met zuurstof. De brandstofcel zet de chemische energie van waterstof om in elektrische energie en warmte. De elektriciteit drijft vervolgens een elektromotor aan die het voertuig voortbeweegt. Hier is de enige uitstoot water.

Is waterstof explosief of brandbaar?

Ja, waterstof is zowel explosief als brandbaar. Het heeft een breed explosief bereik in de lucht. De industrie gaat hier zorgvuldig mee om door strenge veiligheidsmaatregelen en technologieën te gebruiken. Dit zorgt voor veilig transport, opslag en gebruik van waterstof in verschillende toepassingen.

Innovam & waterstof

(Bedrijfs-)autobedrijven krijgen te maken met nieuwe regelgeving in het bedrijf als zij met waterstofvoertuigen werken, en nieuwe techniek in de werkplaats. Wij helpen je graag verder.