Alles over Tachograaf

Van de werking tot Tachograaf-regelgeving

De tachograaf, wat is dat eigenlijk en hoe word je Tachograaf-technicus? Lees over de werking van de tachograaf, tachograaf-regelgeving en bekijk hoe je je goed voorbereidt op het examen. Dat doe je met onze training Tachograaf-technicus. Lees snel verder!

Wat is een tachograaf?

Een tachograaf is een apparaat dat wordt gebruikt in vrachtwagens, bussen en andere commerciƫle voertuigen om gegevens over de rijtijd, snelheid en afgelegde afstand van het voertuig en de bestuurder bij te houden. Het apparaat is ontworpen om ervoor te zorgen dat chauffeurs zich aan de wettelijke rij- en rusttijden houden, die bedoeld zijn om vermoeidheid en ongelukken op de weg te voorkomen.

Hoe werkt een tachograaf?

De tachograaf meet en registreert continu gegevens. Dit wordt gedaan door middel van sensoren die zijn aangesloten op de versnellingsbak, de wielen en de bestuurderskaart. De gegevens worden opgeslagen op een schijf of in een geheugen, afhankelijk van het type tachograaf. Deze informatie kan worden uitgelezen door de politie, verkeersinspecteurs of werkgevers.

Aan de slag als Tachograaf-technicus?

Heb je een bedrijf of ben je in dienst van een bedrijf en werk je met tachografen? Dan mag je deze alleen inbouwen of keuren (ook wel ijken genoemd) als je bevoegd bent. Hiervoor volg je onze training die je voorbereidt op het examen: Tachograaf-technicus. Na het examen ontvang je je bevoegdheidspas en kun je aan de slag!

Als je eenmaal Tachograaf-technicus bent, dan kun je deze bevoegdheid na 4 jaar verlengen door het examen Bevoegdheidsverlenging te doen.

Waar vind ik de Tachograaf-regelgeving?

De Tachograaf-regelgeving is afkomstig van de RDW. Het omvat alle regels en eisen voor het werken aan een tachograaf. Naast de Europese regelgeving heb je in Nederland ook te maken met aanvullende nationale regelgeving. Lees meer over de tachograaf-regelgeving.

Tachograaf-trainingen bij Innovam

Tachograaftechnicus worden

Wil je Tachograaftechnicus worden? Dan bereidt deze training je voor op het examen Tachograaftechnicus. Volg 4 dagen theorie- en praktijktraining, inclusief examen. Meer weten? Lees snel verder!

Bevoegdheidsverlenging Tachograaftechnicus

Ben je Tachograaftechnicus, dan is je bevoegdheid 4 jaar geldig. Daarna moet je het verlengen met een examen. Als voorbereiding volg je deze theorie-training. Direct aansluitend maak je het examen.