Schadeherstel van elektrische voertuigen

Alle trainingen voor schadeherstel van e-voertuigen


"Als je schade herstelt aan e-voertuigen, moet je weten waar je mee bezig bent. En hoe je dit veilig doet. Alles begint met het begrijpen van de opbouw en werking van het (H)EV-systeem. Dat is de basis."

Nico Kraak
Trainer & EV-expert bij Innovam

Werken aan het (H)EV-systeem

Herstel van (H)EV-voertuigen 1

Je werkt aan e-voertuigen waarvan het HV-systeem misschien wel beschadigd is. In deze training leer je van alle onderdelen van het HV-systeem de opbouw en werking kennen, en hoe je moet meten en testen. Onderdeel van de Branchenorm.

Herstel van (H)EV-voertuigen 2

Na deze training kunnen Autoschadetechnici herstelwerkzaamheden aan en in het HV-accusysteem uitvoeren. Deze training is onderdeel van de Plusnorm. Meer weten? Lees snel verder!


"Veiligheid begint bij technisch inhoudelijke kennis. Daarvoor moet je de norm NEN 9140 hanteren en toepassen. Dan weet je wat er kan gebeuren als je niet oplet, en blijf je ‘van nature’ alert."

Jelle van den Berg
Commissielid branchenorm NEN 9140

Veilig werken volgens NEN 9140

Veilig schadeherstel van e-voertuigen basis (VOP NEN 9140)

Deze training is voor schadeherstellers die op een veilige manier herstelwerk aan e-voertuigen moeten kunnen verrichten. Je leert de HV-componenten herkennen om beter te begrijpen wat de risico’s zijn. En je leert welke veiligheidsmaatregelen je moet nemen.

Veilig schadeherstel van e-voertuigen gevorderd (VP NEN 9140)

Tijdens deze training leer je hoe je veilig HV-metingen kunt verrichten. Zo ben je er zeker van dat het HV-systeem veilig is om aan te werken, voor jou of je collega die ev-voldoende is onderricht (ev-VOP). Inclusief branche-erkend certificaat NEN 9140.

e-learning: NEN 9140 voor de ev-werkverantwoordelijke (WV NEN 9140)

Deze e-learning legt uit wat de de norm NEN 9140 inhoudt en wat deze verplichte norm voor consequenties heeft voor het werken aan e-voertuigen in de werkplaats. Verplichte kost voor de ev-werkverantwoordelijke want: welke verantwoordelijkheden heb je precies?

e-learning: NEN 9140 Elektrisch onderricht persoon (EOP NEN 9140)

Training voor medewerkers in het schadebedrijf die niet zelf aan de hoogvoltage delen van e-voertuigen werken; bijvoorbeeld autospuiters en voorbewerkers. Je leert alles over de gevaren van elektrische voertuigen in de werkplaats.

Norm NEN 9140 (boek)

Het boek: Norm NEN 9140:2019 is een belangrijk boek voor werkgevers: zij hebben de zorgplicht voor de veiligheid van het personeel bij het werken aan e-voertuigen. Het is ook een toegankelijk naslagwerk voor in de werkplaats.