Branche-instituut bestaat 75 jaar

Innovam koestert het verleden en omarmt de veranderingen van morgen

Minister Mark Harbers en de 99-jarige medewerker van het eerste uur, Jacques Broeders openen het jubileumjaar van Innovam.

18 mei 2023

Onder het motto ‘we koesteren het verleden en omarmen de veranderingen van morgen’ heeft Innovam op 17 mei jl. in aanwezigheid van vele relaties zijn 75-jarig jubileum gevierd. De aftrap werd verricht door Mark Harbers, minister van Infrastructuur en Waterstaat, en de 99-jarige medewerker van het eerste uur, Jacques Broeders. Zij startten een kort filmpje waarin verleden, heden en toekomst van Innovam worden verbeeld.

Vakbekwaamheid bevorderen

Op 18 mei 1948 werd op initiatief van BOVAG de stichting Vakopleiding voor het Automobiel- en Motorrijwielbedrijf opgericht. In de oprichtingsakte verklaarde de toenmalige voorzitter van BOVAG met de oprichting van V.A.M. uitvoering te geven aan ‘’(….) het verlangen om een fonds in te stellen tot bevordering van de vakbekwaamheid van de werkgevers en werknemers werkzaam in het automobiel- en motorrijwielbedrijf’’.

Minister Mark Harbers stond in zijn speech stil bij de start van de activiteiten van de stichting VAM: ‘’Het was pionieren in de beginjaren. Ik denk dat meneer Broeders hier prachtige verhalen over kan vertellen. Zelf las ik dat de eerste cursussen werden gegeven op een zolder in Pijnacker. De auto-onderdelen die nodig waren voor de lessen, werden gezocht tussen het schroot van de domeinen in Soesterberg.’’

Dat waren andere tijden, aldus de minister: ‘’Stap voor stap is Innovam uitgegroeid tot hét grootste kennis- en opleidingsinstituut en hét exameninstituut voor onder meer rijinstructeurs en APK-keurmeesters. Niet voor niets werken we op dit moment graag samen met Innovam om een kwaliteitsslag te realiseren in de rijschoolbranche. Dat doen we met IBKI dat verantwoordelijk is voor de certificering en examinering.’’

Doel nog steeds actueel

Volgens de huidige directie van Innovam is het doel waarvoor Innovam 75 jaar geleden werd opgericht, nog steeds actueel. ‘’De technologische ontwikkelingen maken het voor iedere technicus meer dan ooit noodzakelijk om regelmatig een training of opleiding te volgen. Een leven lang ontwikkelen is voor iedereen in de mobiliteitsbranche een must, daarom hebben we nu ook een uitgebreid aanbod voor niet-technici,’’ aldus algemeen directeur Leo Fransen.  

Innovam bedient inmiddels niet alleen ‘het automobiel- en motorrijwielbedrijf’. Ook de activiteiten zijn zeer divers geworden. Directeur Herme Bruin: ‘’We verlichten de krapte op de arbeidsmarkt met zij-instroomprojecten, zetten voor het opleidingsfonds OOMT HR-adviseurs in de branche in, ontwikkelen exameninstrumenten voor tal van sectoren – ook buiten de mobiliteitsbranche – en kunnen van face-to-face trainingen tot volledige online opleidingsprogramma’s verzorgen.’’ 

Om het jubileum te vieren biedt Innovam dit najaar speciale kennissessies voor de hele sector. Deelname aan een sessie kost 75 euro waarvan 50 euro wordt gedoneerd aan de stichting lezen en schrijven.

Gerelateerd aan dit nieuwsbericht

Al 75 jaar het klaslokaal van mobiliteit

Voor alles wat rijdt, hebben we professionals opgeleid. Inmiddels is Innovam het klaslokaal van de hele sector: van truck tot fiets. En alles ertussenin.

Bevlogen en betrokken vakmensen

Bij Innovam werken circa 275 bevlogen en betrokken medewerkers. Innovam wordt geleid door een krachtig bestuur van betrokken vakmensen.