“Iedereen die een training volgt, moet na afloop een onderhoudsbeurt kunnen uitvoeren.”

Trainers Frans en Marcel over de technische trainingen voor de caravan- en camper branche.

Twee periodes per jaar reizen Frans en Marcel af naar Innovam in Nieuwegein om technische trainingen voor de caravan- en camperbranche te verzorgen. Beide mannen hebben een inspirerende carrière achter de rug. Inmiddels zijn ze gepensioneerd, maar de passie voor techniek en caravans blijft bestaan.

Hoe zijn jullie in contact gekomen met Innovam?

Marcel: “Vroeger wilde ik eigenlijk anesthesist worden, tot ik in 1982 de kans kreeg om het bedrijf Jongen Caravan Centrum in Sittard van mijn vader over te nemen. Ik werkte destijds al veel in het bedrijf. Zo ging dat nou eenmaal. Via de Stichting VAM (voorloper van Innovam) ben ik veel cursussen gaan volgen om de juiste papieren te halen.”

Frans: “Tot mijn 40ste werkte ik als Technisch Projectleider in de voedingsindustrie. In 1998 heb ik een Caravan- reparatiebedrijf overgenomen en samen met mijn vrouw het familiebedrijf Caravan Expert Pijnenborg opgericht. We werden lid van BOVAG, VOC en Focwa en volgden veel trainingen via onder andere Innovam. Negen jaar geleden is mij gevraagd om mijn kennis als technisch specialist in te zetten om caravan- en campertrainingen voor Innovam te verzorgen.”

Waarom zijn jullie trainingen voor de camper- en caravanbranche gaan geven?

Frans: “Tegen mijn kinderen en kleinkinderen zeg ik altijd: ‘doe iets wat je graag doet’. Ik ben technisch specialist in hart en nieren. Hoe mooi is het dan om al mijn kennis over te brengen aan anderen?”

Marcel: “Ik vind het erg leuk om nieuwe materie te leren. Dat breng ik graag over aan de nieuwe generatie technici. Door het geven van trainingen ben ik nog steeds betrokken bij het vak. Ook nu ik mijn bedrijf heb beëindigd. Daarnaast vind ik het erg belangrijk om de standaard en kwaliteit in de branche hoog te houden. In mijn ogen kan dat alleen door een kwaliteitslabel toe te voegen aan de markt. In dit geval is dat de BOVAG-onderhoudsbeurt. De trainingen die we hebben samengesteld zijn hier allemaal op gericht.”


“Technici moeten zich ervan bewust zijn hoe ze klanten de weg op sturen.”

Wat is volgens jullie het belang van trainen?

Frans: “Technici moeten zich ervan bewust zijn hoe ze klanten de weg op sturen. Het is erg belangrijk om de achtergrond van diverse reparaties of onderhoudsaspecten te kennen, in plaats van enkel lijstjes afwerken. Ze moeten weten waarom ze een bijvoorbeeld een bepaalde reparatie uitvoeren en wat het gevolg daarvan is. Alles draait om veiligheid. Voor zowel de bestuurder als het overige verkeer op de weg.”

Marcel: “Ook ondernemers hebben belang bij het trainen van medewerkers. We leren cursisten snel, efficiënt en veilig te werken. Monteurs moeten soms wel zes onderhoudsbeurten per dag uitvoeren. De kwaliteit daarvan moet hoog blijven. Wanneer je als ondernemer investeert in medewerkers, komt dat ten goede van de kennis en kwaliteit in de werkplaats. De investering betaalt zich direct terug.”

Hoe ziet jullie aanpak eruit?

Marcel: “We geven de technische trainingen samen. Dat is niet zonder reden. Frans haalt veel informatie op uit de groep en speelt daarop in. Zo leren de cursisten ook van elkaar en is het geleerde direct toe te passen in de praktijk. Ik ben meer van de theorie en breng nieuwe materie over aan de cursisten. Door het samen te doen zijn de trainingen afwisselend en houden we de deelnemers bij de les.”

Frans: “In coronatijd hebben we aan de hand van het BOVAG onderhoudsrapport drie nieuwe theorieboeken gemaakt. Om goed mee te kunnen komen is enige werkervaring in de branche wel nodig. Het examen is pittig. Daarom is thuisstudie ook erg belangrijk. Een goede voorbereiding is het halve werk.”


“Wanneer je als ondernemer investeert in medewerkers komt dat ten goede van de kennis en kwaliteit in de werkplaats.”

Wat willen jullie cursisten meegeven?

Marcel: “Iedereen die een training bij ons volgt moet na afloop in staat zijn om een onderhoudsbeurt volgens het BOVAG-keuringsrapport uit te voeren. Dat is ons doel.”

Over Marcel Jongen

Al meer dan 16 jaar verzorgt Marcel technische trainingen voor de caravanbranche. Zijn grote passie is duiken, onder andere vanwege de technische aspecten die bij deze sport komen kijken. In Limburg heeft hij een duikschool opgericht, en zijn ervaring als PADI-instructeur neemt hij mee naar de caravantrainingen van Innovam.

Over Frans Pijnenborg

Frans verzorgt al 9 jaar technische trainingen op het gebied van caravans, campers en aanhangwagens. In de schuur staan twee stalen rossen waarop veel kilometers worden gefietst. En eventuele reparaties? Die doet Frans het liefst zelf, van de kleinste techniek tot de grootste uitdagingen; Het stroomt door zijn aderen.