“Met dit soort trainingen kan je je netwerk uitbreiden en écht van elkaar leren”

Jordan van Rijswijk over de caravan- en campertrainingen bij Innovam


“Het is waardevol om een officieel diploma te behalen.”

Naam: Jordan van Rijswijk
Functie: Monteur (sinds 4 jaar).
Bedrijf: van Uden caravans in Sint Oedenrode

Een BOVAG caravan-, camper- en aanhangwagenkeuring is door specialisten uit de branche ontwikkeld. Bij een keuring worden elektro, opbouw en onderstel gecontroleerd. “Ik hoop dat de overheid het keurmeesterschap voor caravans- en aanhangwagens in de toekomst verplicht stelt, zodat het veiliger wordt op de weg.”

In oktober 2023 heb je de trainingen Specialist keuring en onderhoud Onderstel én Elektro gevolgd. Waarom heb je voor deze trainingen gekozen?

“Mijn werkgever heeft mij voor de trainingen ingeschreven omdat hij wil dat er minimaal twee BOVAG keurmeesters in het bedrijf werken. Vroeger was ik automonteur. Ik vind het belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen. En omdat ik al AmTek keuringen uitvoerde, was dit een logische vervolgstap.”

Wat vond je van de trainingen?

“De twee trainingsdagen in Nieuwegein waren leuk. Je merkt gelijk dat de trainers uit het vak komen en dat ze verstand van zaken hebben. Omdat je dezelfde taal spreekt is het laagdrempelig om vragen te stellen. Het zijn klassikale bijeenkomsten waardoor je tijdens de theoriedagen ook veel aan elkaar hebt. Het werkt erg prettig dat bijna iedereen op hetzelfde niveau zit. Met dit soort trainingen kan je ook je netwerk uitbreiden en écht van elkaar leren. Bij het onderdeel onderstel werd veel aandacht besteed aan het uitrekenen van een remmentest. Omdat BOVAG en AmTek een remmentestbank verplicht stellen, die alles berekenen met vaste procedures, gebruik je dat in de praktijk niet. Het is goed om een keer gedaan te hebben, maar gelukkig is het met de huidige systemen niet nodig om zelf te rekenen.”


“Ik hoop dat de overheid in de toekomst het keurmeesterschap voor caravans verplicht stelt. zodat het veiliger wordt op de weg.”

Welke onderwerpen van de trainingen pas dagelijks toe in de praktijk?

“Ik heb geleerd dat het afstellen van de remmen anders kan dan hoe wij nu doen. In plaats van 13 tikken op het tandwiel met het wiel erop, kan het met slechts drie tikken zonder wiel. Zo heb je minder belasting op het wiel. Ik heb het inmiddels ook zonder wiel toegepast. In principe maakt het niet veel uit. De één vindt dit makkelijker en de ander dat. Ook wat betreft tijdsinspanning is er geen verschil tussen beide methodes. Andere onderwerpen waren niet nieuw, maar het is altijd goed om je kennis weer op te frissen. Wat betreft het onderdeel elektro merk ik dat het in de praktijk toch vaak net even anders gaat. Je hoeft geen elektricien te zijn. De basisvaardigheden elektrotechniek zijn voldoende voor een caravan monteur. Hoewel het keurmeesterschap (nog) geen verplichting is, komen tijdens de training alle facetten aan bod.”

Zou je de trainingen aan iemand anders aanraden?

“Absoluut! Het is altijd goed om je kennis op te frissen. Binnenkort volg ik twee extra trainingen voor kachel en airco-systemen in caravans. Het is waardevol om een officieel diploma te behalen. Ik hoop dat de overheid in de toekomst het keurmeesterschap voor caravans verplicht stelt. Sinds corona zijn er veel caravans bij gekomen op de weg, maar het is er niet altijd even veiliger op geworden.”

Volg dezelfde trainingen als Jordan:

Opbouw caravans & campers

Bereid je in 1 dag voor op het onderdeel Opbouw caravans van het examen Specialist keuring en onderhoud caravan.

Onderstel caravans & aanhangwagens

Bereid je in 1 dag voor op het onderdeel Onderstel van het examen Specialist keuring en onderhoud voor caravan of aanhangwagen.

Elektro caravan & camper

Bereid je in 1 dag voor op het onderdeel Elektro van het examen Specialist keuring en onderhoud caravan.