“Hoewel ik al 30 jaar in de branche werk, heb ik veel nieuwe dingen geleerd"

Dirk-Jan de Klerk over de caravan- en campertrainingen bij Innovam


“Hoewel ik al 30 jaar in de branche werk en veel weet, heb ik toch nieuwe dingen geleerd.”

Naam: Dirk-Jan de Klerk
Functie: Directeur en eigenaar
Bedrijfsnaam: Caravan Center Lisse

Dirk-Jan de Klerk is eigenaar van Caravan Center Lisse in de Bollenstreek. Jaarlijks worden er ruim 300 onderhoudsbeurten uitgevoerd. Daarvoor heb je een BOVAG keuringcertificaat nodig. Dit certificaat is drie jaar geldig. Voor Dirk-Jan is het tijd om opnieuw examen te doen.


In oktober 2023 heb je de trainingen Specialist keuring en onderhoud Onderstel, Opbouw én Elektro gevolgd. Waarom heb je voor deze trainingen gekozen?

“Wij waren lid van Focwa. Na de fusie met BOVAG zijn een aantal eisen opgesteld om een BOVAG schildje aan de muur te mogen hangen. Één daarvan is dat certificaten niet ouder mogen zijn dan drie jaar. Hoewel het ook mogelijk is om direct examen te doen, leek het mij verstandig om ook trainingen te volgen om mijn kennis op te frissen en kans van slagen te vergroten. Als je als werkgever zakt voor het examen heb je wel wat uit te leggen op de zaak.”

Wat vond je van de trainingen?

“Voor de trainingen ben ik drie dagen naar Innovam in Nieuwegein gegaan. Het ontvangst door de hostess was altijd hartelijk. De organisatie en indeling van de dagen waren duidelijk en de lunch was ook zeker de moeite waard. De opzet van de trainingen, vooral over onderstel en opbouw, sloten goed aan op de praktijk. De trainers Marcel en Frans wisten de informatie goed over te brengen en bruikbare kennis te geven. Je kon echt merken dat het mannen met praktijkervaring zijn. Als je een vraag stelde aan één van de trainers kreeg je altijd een zinnig antwoord uit ervaring en niet enkel uit de boeken. De elektrotraining ging wel erg diep voor wat we in de praktijk gebruiken. Wij maken bijvoorbeeld geen berekeningen voor elektrische weerstanden. Toch was het fijn om te oefenen, want op het examen werd hier wel naar gevraagd. In Mijn Innovam stonden ook oefentoetsen over elektro. Ik ben blij dat ik die nog heb gedaan voordat ik op examen ging.”


“Investeren in de trainingen is de moeite waard, vooral als je de kans op slagen wil vergroten.”

Welke onderwerpen van de trainingen pas je dagelijks toe in de praktijk?

“Hoewel ik al 30 jaar in de branche werk en veel weet, heb ik toch nieuwe dingen geleerd. Een goed voorbeeld is het doen van een V4 meting om een storing te zoeken. Tijdens de training heb ik een andere manier geleerd en inmiddels ook een paar keer toegepast. Hiervoor hoefde ik alleen maar een paar kabels aan te schaffen. Een kleine investering van 30 euro die zich snel heeft terugbetaald doordat we nu sneller diagnoses kunnen stellen. Het niveauverschil met andere deelnemers was soms wel groot, maar ook voor degene met minder ervaring werd bijvoorbeeld perfect onder woorden gebracht hoe je een remafstelling goed uitvoert.”

Had je van tevoren nog twijfels om deel te nemen?

“Ja. Maar ik ben blij dat ik het toch gedaan heb. Deelname aan trainingen kost geld en het certificaat wat je haalt na het examen is maar drie jaar geldig. Wij doen 300 onderhoudsbeurten per jaar dus de investering moet zich toch terugbetalen. Alleen examen doen is misschien goedkoper, maar ook met 30 jaar ervaring is vooral het elektro gedeelte pittig. Investeren in de trainingen is de moeite waard, vooral als je de kans op slagen wil vergroten. En het biedt niet alleen de mogelijkheid om te leren, maar ook om te netwerken. Over drie jaar wil ik de trainingen zeker weer volgen om mijn kennis up-to-date te houden en mijn slagingskans te vergroten.”


“De trainingen zijn een mooie gelegenheid om kennis op te frissen, nieuwe inzichten te krijgen en te netwerken met anderen in het vak.”

Zou je de trainingen aan iemand anders aanraden?

“Jazeker. Zelfs mijn collega’s viel het op hoe enthousiast ik was. De trainingen zitten goed in elkaar en ik heb er echt wat aan gehad. Ik heb al veel trainingen en cursussen gedaan en dat gevoel heb ik niet altijd. De trainingen zijn relevant voor zowel ervaren technici als nieuwkomers in de branche. Enige ervaring voor deelname is wel nodig. Zo was er bijvoorbeeld ook iemand die net was overgestapt uit de windmolen-sector. Ik zag dat hij praktijkervaring mistte. Ik heb hem uitgenodigd bij ons in de werkplaats. Hij heeft daar een dag met twee monteurs meegelopen en is daarna geslaagd voor het examen. Misschien komt hij in de winter weer terug voor een stage. De trainingen zijn een mooie gelegenheid om kennis op te frissen, nieuwe inzichten te krijgen en te netwerken met anderen in het vak.”

Volg dezelfde trainingen als Dirk-Jan:

Opbouw caravans & campers

Bereid je in 1 dag voor op het onderdeel Opbouw caravans van het examen Specialist keuring en onderhoud caravan.

Onderstel caravans & aanhangwagens

Bereid je in 1 dag voor op het onderdeel Onderstel van het examen Specialist keuring en onderhoud voor caravan of aanhangwagen.

Elektro caravan & camper

Bereid je in 1 dag voor op het onderdeel Elektro van het examen Specialist keuring en onderhoud caravan.