RPT Personenauto Diagnose

Welke RPT-dagen passen het best bij jouw leerling Eerste Autotechnicus?

De juiste diagnose stellen is essentieel voor iedere automonteur. Tijdens deze RPT-dagen wordt ingezoomd op verschillende auto-onderdelen en onderzoeksvaardigheden. De trainingen zijn een aanvulling op de opleiding Eerste Autotechnicus (niveau 3). Na het volgen van één van deze cursussen zijn EAT’ers in staat om zelfstandig defecten op te sporen.

Auto Elektronica

RPT-dag Autotechnicus (niveau Diagnose). De meest gevolgde RPT-training in leerjaar 2. Elektronica problemen bij auto’s leiden soms tot kopzorgen en kan zonder de juiste aanpak veel tijd in beslag nemen. Deze RPT leert men allerlei elektronische componenten doormeten en vervolgens een diagnose te stellen.

Motorcomponenten en distributie

RPT-dag Personenauto (niveau Diagnose). Op deze RPT-dag leren we het controleren van de interne motorcomponenten. De leerling leert om maximale toleranties van de zuigers en cilinders op te meten. Daarnaast wordt er stilgestaan bij de distributie riem en ketting en de kleppen. Hoe meet je de klepspeling en hoe stel je dat als dat nodig is? Kortom het hele distributie systeem nemen we onder de loep.

Meten met de scoop

RPT-dag Personenauto (niveau Diagnose). Op deze RPT-dag leren we de leerling omgaan met de oscilloscoop. Met de ‘scoop’ kan men dieper liggende problemen blootleggen, maar dit vereist wel speciale kennis. In deze RPT maakt men kennis met AC, DC, frequenties, digitale signalen en duty cycle en hoe die te meten met de scoop om vervolgens een diagnose te stellen.

Sensoren en actuatoren

RPT-dag Personenauto (niveau Diagnose). Deze RPT-dag gaat over alle elektronische componenten die de motor aansturen en processen afregelen. Denk bijvoorbeeld aan de temperatuursensor, Piezo-sensor en de luchtmassameter. Men leert de onderdelen te benoemen, door te meten en een diagnose te stellen.

Vierwieluitlijning en ABS

RPT-dag Personenauto (niveau Diagnose). De RPT-dag gaat over uitlijnen met de speciaal daarvoor benodigde meetapparatuur. Men leert met deze apparatuur om te gaan, de uitlijnrapporten te lezen en daaruit conclusies te trekken. We gaan in op begrippen als: Sporing, camber, caster, KPI en offset. Daarnaast leren ze het ABS systeem door te meten met de scoop om vervolgens een diagnose te stellen.

Diagnose Benzinemotormanagement

RPT-dag Personenauto (niveau Diagnose). Deze RPT-dag gaat over alle elektronica die de motor aansturen. Zoals de bobine en de brandstofpomp maar ook de sensoren die signalen afgeven om de motor optimaal te laten functioneren. Men leert de onderdelen te door te meten en uit de verkregen data een diagnose te stellen.

Diagnose Dieselmotormanagement (Personenauto)

RPT-dag Personenauto (niveau Diagnose). Deze RPT-dag gaat over alle elektronica die de motor aansturen. Zoals het gloeisysteem en de verstuivers maar ook de sensoren die signalen afgeven om de motor optimaal te laten functioneren. Men leert de onderdelen te door te meten, te analyseren en een diagnose te stellen.

Airco Onderhoud

RPT-training Autotechnicus (niveau Diagnose). Reparaties en onderhoud aan airco systemen kan alleen uitgevoerd worden met het juiste gereedschap en de juiste kennis. Deze RPT-dag gaat in op de milieuvoorschriften van een airco en het juist toepassen daarvan. Na deze training kunnen de leerling een compleet airco systeem afvullen en onderhouden.

Hybridesystemen

RPT-dag Autotechniek (niveau Diagnose). Met deze RPT-dag neemt men een kijkje in de toekomst van aandrijving. De Hybride techniek is over het algemeen complexer en vereist dus speciale kennis om aan te werken. De training staat stil bij het veilig werken en de nieuwe generatie elektrische componenten waarmee de auto’s zijn uitgerust.

Datanetwerken

RPT-dag Autotechniek (niveau Diagnose). Deze RPT-dag gaat in op hoe autotechnische systemen met elkaar communiceren. Denk aan computer gestuurde componenten als motormanagement, automatische transmissie en ABS. Men maakt kennis met begrippen als LIN-bus, Most en IRDA en CAN-bus. Men leert hoe de netwerken zijn opgebouwd, hoe ze werken en hoe men ze kan doormeten.

Oefenen examenopdrachten kerntaak diagnose - Mechanisch

Doet je leerling binnenkort EAT of TS-examen voor de kerntaak Reparatie, en is hij al goed voorbereid? Dan kan hij komen oefenen met opdrachten die hij tijdens het examen kan krijgen.

Oefenen examenopdrachten kerntaak diagnose - Elektronisch

Doet je leerling binnenkort EAT of TS-examen voor de kerntaak Elektronica, en is hij al goed voorbereid? Dan kan hij komen oefenen met opdrachten die hij tijdens het examen kan krijgen.

Recent bekeken

* Prijzen zijn exclusief btw en evt. examen.