Ondersteuning bij sollicitaties in de autobranche

De zoektocht naar personeel in de automotive industrie: a war for talent?

Bill Ford zei het dit jaar nog in een toonaangevend magazine: “We are in a war for talent”¹ Het is een van de redenen waarom Ford het centraal station in Detroit gaat ombouwen tot een campus waar jong talent zich mag buigen over de volgende revolutie in de autobranche. De nieuwe T-Ford zogezegd.

De uitspraak begint inmiddels ook van toepassing te worden op de autobranche in Nederland. Het tekort aan goed personeel is al merkbaar. Bij elk autobedrijf is men wel op zoek naar een automonteur, een leerling of een werkplaatschef. Bij grote dealerholdings kost het gebrek aan geschikt personeel handen vol geld. We hebben het berekend; een autobedrijf met 5 openstaande technische vacatures loopt al snel €300.000 mis omdat werkplaatshandelingen niet kunnen worden uitgevoerd door een gebrek aan personeel.

Sollicitaties: ondersteuning voor werkgevers in de automotive

Vaak gaat het in een vroeg stadium al mis; wanneer de vacaturetekst niet op orde is of niet gelezen wordt, zullen geschikte kandidaten niet op een bepaalde functie solliciteren. Ongeschikte sollicitanten of géén sollicitaties zijn het gevolg.  Wanneer je dan uiteindelijk een sollicitant op gesprek krijgt wil je wel de juist vragen stellen om ook de meest geschikte sollicitant aan te nemen. Vaak weten werkgevers niet goed welke vragen zij moeten stellen om dit doel te bereiken of kunnen zij geen juiste inschatting maken van de competenties en talenten van de kandidaten.

Weet jij bijvoorbeeld welke vragen je moet stellen aan een sollicitant? Of hoe je een aantrekkelijke vacaturetekst opstelt? Innovam Performance Support kan jou als werkgever in de autobranche op al deze gebieden ondersteunen: van het opstellen van een zoekprofiel en een aanlokkelijke vacaturetekst tot het voorbereiden en voeren van een sollicitatiegesprek als werkgever. Daarnaast zetten we assessments in om te kijken op welke vlakken mensen zich kunnen ontwikkelen. Op die manier bieden we meer inzicht in potentiële medewerkers en hun toekomstige succes. Ook kunnen we kijken of iemand die uit een andere branche komt geschikt is voor een baan binnen jouw autobedrijf.

Sollicitatie-ondersteuning automonteurs en autoverkopers: van brief tot gesprek

Je zou denken dat werknemers de nieuwe werkgevers voor het uitkiezen hebben, maar toch is de arbeidsmobiliteit niet zo groot als verwacht. Dit komt mede doordat werknemers die een stap zouden kunnen zetten naar een andere functie of een nieuwe werkgever, eigenlijk niet weten hoe ze moeten solliciteren of bang zijn een vaste aanstelling op te geven.

Daarom bieden wij ook ondersteuning aan (toekomstige) medewerkers. Met ervaring en gezond verstand kom je echter ook al een eind. Stel jezelf bijvoorbeeld de vraag waarom jij geschikt bent voor een bepaalde functie en wat jij de komende periode wilt bereiken. Schroom ook niet om dit in jouw sollicitatiebrief voor automonteur of autoverkoper te vermelden en verwijs hiernaar in je sollicitatiegesprek. Zo solliciteer je effectiever en is de kans groter dat je nieuwe werkgever past bij wat je zoekt.

 Conclusie: strijd om talent barst los

Hoewel er momenteel al veel vraag is naar talent, is er vooralsnog weinig beweging op de arbeidsmarkt. Maar wat nu nog een zoektocht is naar goed personeel, wordt binnenkort ook hier “a war for talent”. Werkgevers zullen dan verwikkeld raken in een talentenjacht om zich te presenteren als de meest aantrekkelijke werkgever in de regio. Employer branding zoals dit wordt genoemd zal ook in het autobedrijf steeds belangrijker worden.