Leer dansen met je klant

Staat bij jouw verkopers de klant centraal?

Het contact met klanten kan zo eenvoudig een stuk klantgerichter en vriendelijker worden door in figuurlijke zin een dansje met de klanten te maken. Tijdens het dansen kan er veel fout gaan als het contact niet hecht is of om de een of andere reden verbroken wordt. Als mensen dansen, zijn zij voor de volle 100% op elkaar gericht. Ze zorgen ervoor dat ze niet onnodig op elkaars tenen trappen en als dat toch een keertje per ongeluk gebeurd, is men meestal erg vergevingsgezind naar elkaar. Als je lang genoeg danst, dan zal het niet meer nodig zijn om de passen te tellen en kun je genieten van de samenwerking.

Mensen kopen van mensen

Sales is anno 2019 radicaal getransformeerd vergeleken met 10 jaar geleden. Waar in de jaren ’90 verkopers vooral leidend waren in het verkoopproces, zitten in 2019 klanten ‘achter het stuur’. Zij zijn goed, tot volledig geïnformeerd, hebben de configuratie scherp en hebben veelal bewust dan wel onbewust besloten. Om de klanten van nu te begeleiden bij zijn aankoop, is een diepgaand inzicht nodig over het (koop) gedrag van mensen. Daarnaast moet de “verkoper van nu” leren omgaan met het gedrag van de klant. We weten allemaal dat ‘mensen van mensen kopen’ (bedrijven niet van bedrijven) maar waarom kopen mensen dan hun auto specifiek bij jou en vooral ook wanneer niet.

De klant van nu vraagt om een moderne verkoper

Door klanten te beïnvloeden met neuro marketing tijdens de eerste fase van de ‘customer journey’, worden de juiste associaties gecreëerd tussen de oren van klanten en jouw merk en jouw bedrijf. Zodra jij als verkoper contact krijg met deze positief beïnvloede of ‘geconditioneerde’ klant, is het dus cruciaal dat deze positieve ervaring wordt voortgezet en versterkt. Dit vraagt om echt goed persoonlijk contact tussen de klant en medewerkers van het autobedrijf. Elk goed en persoonlijk contact zal het positieve gevoel versterken en de emotie erbij verdiepen. Dit is neurologisch. De ervaring staat zo “weggeschreven op de harde schijf” van je hersenen. Het is dus super belangrijk dat de gastvrouw of heer, de verkoper en medewerker werkplaats, begrijpen dat dit klantgerichte contact, feitelijk neurologisch verkopen is. Neuroselling is dus niets anders dan een klant de beste koopervaring te geven, die hij of zij elke keer weer herbeleefd als de herinnering wordt opgeroepen.

Met behulp van taal kunnen we de gedachten, gevoelens en gedrag sturen en een positieve associatie creëren met jou als persoon en met de diensten en producten die je aanbiedt. Dit neurologische verkopen in combinatie met de overtuiging om je klant te willen helpen, stelt jou als verkoper instaat om een duurzame relatie te smeden met je klant. De verkoper is ten slotte de constante factor in het contact met de klant. Het proces verandert, de klant verandert maar het intermenselijk contact tussen verkoper en klant blijft.

Onbewuste sales

Het is dus goed, zelfs vanzelfsprekend, om bekwaam te worden in het doorgronden van onbewust-, en bewust gedrag. Als je leert hoe gedrag niet alleen gestuurd wordt door jouw gedachten en gevoelens, maar ook vooral door je persoonlijkheid en je overtuigingen en waarden, ben jij instaat om jouw ‘aantrekkingskracht’ en connectie te verhogen. Verkopers kunnen anno 2019 niet meer ‘misbruik’ maken van de onwetendheid van klanten die overgeleverd zijn aan de verkoper, de rol van verkoper is geëvolueerd. Verkopers moeten vooral in de relatie; waarde toevoegen en creatie kracht leveren. Klanten doen hun huiswerk. Alles draait om de intentie van de verkoper en zijn integere gedrag dat daaruit voort komt. Natuurlijk wil een verkoper omzet maken, orders scoren en resultaat boeken, maar dit is simpelweg het resultaat van je klant goed helpen.

Alles wat verkopers zeggen en denken, moet in lijn zijn met hun overtuigingen om het belang van de klant voorop te stellen. Alleen als de klant echt geholpen wordt bij het koopproces, kan de verkoper erop rekenen dat hij/zij de zaak doet. Geen website tekst of brochure taal die dit omschrijft, maar het gedrag van jou waaruit het blijkt. Congruentie dus! Een verkoper moet in alles wat hij doet en zegt geloven in zijn primaire doel om klanten blij en succesvol te maken.

De ware rol van sales

Hierbij is het dus cruciaal dat verkopers niet alleen transactie gericht zijn. Leer begrijpen hoe het denken van klanten invloed heeft op hun stemmingen en het gedrag dat daaruit voortkomt. Zo kunnen verkopers beter beïnvloeden. Iedereen is namelijk dagelijks bezig met beïnvloeden van andere mensen. Niet perse overtuigen van jouw gelijk, maar zeker met vragen en opmerkingen om anderen te sturen. Met integer taalgebruik de gedachten sturen van mensen. Deze leiden weer tot emoties waar verbaal en (non verbaal) gedrag uit voort komt.

Net als bij dansers. Dansers zijn hoffelijk naar elkaar en behandelen elkaar met respect. Ze spreken af wie er leidt om ervoor te zorgen dat ze dezelfde richting opgaan. Ze waken ervoor om tijdens het dansen niet het plezier van anderen te bederven door onnodig tegen hen op te botsen. Dansers geven elkaar de ruimte om te bewegen en vertrouwen op elkaars vaardigheden. Vertaal nu de elementen van dansen eens naar het klantcontact. Daar valt veelal nog een les te leren.