In de stoel..... Bert de Kroon

In onze serie "In de stoel"spreken wij leidinggevenden in de autobranche over de toekomst en hun samenwerking met Innovam.

Vallei Auto Groep met 6 vestigingen en 250 medewerkers is al jaren een toonaangevende dealerholding binnen de regio en in Nederland. Vallei Auto Groep is de officiële VolkswagenAudiSEATŠKODA en Volkswagen Bedrijfswagens-dealer in de Vallei-regio. Klanten kunnen terecht voor een uitgebreide range aan modellen, financiering, leasing, onderhoud en reparatie, schadeherstel, onderdelen en accessoires. Met een eigen leasemaatschappij (Vallei Autolease), een schadebedrijf en een verhuurafdeling (Vallei Autoverhuur), bieden zij een volledig dienstenpakket aan.

We hebben 09:00 uur afgesproken bij Vallei Autogroep. In de Volkswagen showroom, locatie Veenendaal. Wat ons meteen opvalt is het gastvrije onthaal. We worden ontvangen en met veel animo welkom geheten door Bert de Kroon.

Bert de Kroon (49 jaar) is een ervaren auto-ondernemer. Sinds 2003 is hij mede-eigenaar van Vallei Auto Groep, waar hij vanaf 2007 algemeen directeur is. Daarvoor was hij onder meer werkzaam als commercieel directeur bij een VW/Audi dealerbedrijf en bij Pon’s Automobielhandel, waar hij zich bezighield met marketing (intelligence), planning en pricing. Afstuderen deed hij in Duitsland, bij Audi AG. Daarnaast is Bert sinds ruim 3 jaar de voorzitter van de afdeling Autodealers van BOVAG. Hij is getrouwd met Carol en heeft drie kinderen (7, 13 en 15 jaar).

Het is de autobranche dus we starten met -in dit geval- lekkere koffie. Het gesprek komt meteen op gang, we hebben het over brommers, de toenemende verkeersdrukte en onze kinderen die op die brommers door dat steeds drukkere verkeer bewegen. Kortom, de zorgen van iedere ouder.

We overhandigen Bert zijn regisseursstoel en hij is direct enthousiast. Hij ziet zijn naam op de rugleuning, begint te lachen, gaat zitten en roept “heb ik eindelijk een eigen stoel”. Mooi moment om ons interview te beginnen.

Innovam: Vertel Bert, waarom is jouw bedrijf -Vallei Auto Groep- het leukste autobedrijf van Nederland?

Bert de Kroon: Simpel! Wij hebben de allerleukste medewerkers en bedienen de allerleukste klanten! We geven daadwerkelijk invulling aan onze employer branding “daar wil ik werken”. Dat maken we echt zichtbaar. Dat komt ook terug in onze merkwaarden: Plezier, Vakkundig, Duidelijk en Samen. Onze klanten ervaren dit doordat wij hiermee invulling geven aan “Vallei Auto Groep laat je thuiskomen!”.

IN:Wat was zakelijk gezien je grootste uitdaging de laatste vijf jaar?

BdK: Rendement! Rendement van en in het bedrijf. Nieuwe auto’s verkopen in relatie tot wet- en regelgeving. Kortom: blijven renderen in een extreem volatiele markt. Maar ook het boeien en binden van medewerkers. Een thema waarin wij blijven investeren.

IN:En wat was je grootste succes? Je grootste prestatie in diezelfde laatste vijf jaar?

BdK: “Mmm… moeilijk om een keuze te maken!”

IN: Nou de top 5 dan!

BdK: Allereerst de stijging van zowel de klant- als ook de medewerker tevredenheid!  Verdere werden wij een aantal keren Audi-dealer van het jaar en Bedrijfswagen-dealer van het jaar. Ook zetten we voorzichtige de eerste stappen in de transitie naar leverancier van nieuwe mobiliteit. En niet te vergeten de ondersteuning hiervoor van onze Ondernemingsraad en de medewerking hierbij van onze medewerkers. Ook het vermelden waard: we hebben een veilige werkomgeving gecreëerd waarin onze medewerkers zowel zakelijke als persoonlijke uitdagingen bespreekbaar kunnen maken. We luisteren en bieden zo nodig hulp en begeleiding aan.

IN: En dan is de volgende en voor de hand liggende vraag: in hoeverre voelde je je hier zelf de regisseur van?

BdK: Mijn rol is het creëren van randvoorwaarden. Ik faciliteer zaken en geef duidelijke kaders aan waarbinnen medewerkers het maximale uit zichzelf kunnen halen. Centrale begrippen zijn daarbij ontwikkelen en groeien!

IN: “Wat heeft voor de toekomst jouw grootste aandacht?”

BdK: Continuïteit van de organisatie natuurlijk. Dit vergt meer en andere kennis dan tot
op heden. Naast het steeds effectiever en efficiënter uitvoeren van werkzaamheden ook het zoeken en vinden van nieuwe verdienmodellen. Dus naast lease, verhuur ook zoeken naar kansen in andere vormen  van mobiliteit op een maatschappelijk verantwoorde manier. En uiteraard met een gezond rendement daarvan. Zeker net zo belangrijk: hoe nemen we onze medewerkers daarin mee. Mooi om samen aan de toekomst te bouwen.

IN:Wat maakt dat Vallei Auto Groep kiest voor de samenwerking met Innovam?

BdK: Innovam staat centraal in - en heeft daardoor kennis van - onze branche. Jullie hebben kennis en expertise van bedrijfsbrede vraagstukken. Jullie helpen ons bij het geven van invulling aan nieuwe businessmodellen. Bovendien zijn we gecharmeerd van de samenwerking met het Opleidings- & Ontwikkelingsfonds OOMT. Tenslotte: jullie hebben een heel goed trackrecord.

IN: “Bert, wat ervaar je als goed in onze samenwerking? En wat kan er beter?

Bdk: Duidelijke pluspunten zijn voor mij het persoonlijk contact en natuurlijk de kennis van de markt. En het echte maatwerk als het gaat om advies en ondersteuning. Wat beter kan? Tja… jullie doen zoveel dat het moeilijk is een duidelijk duidelijk beeld van het totale Innovam-portfolio te krijgen.

IN: “Is er in je bedrijf echt iets veranderd door onze samenwerking? En zo ja, wat dan precies?

BdK: Zo’n 90 medewerkers zijn ondersteund door loopbaancoaches. Ze zijn nu in gesprek over hun eigen ontwikkeling. Hoe kan je ervoor kan zorgen dat je plezier in je werk houdt. Hulp bij het vinden en houden van een goede balans tussen werk en privé. Met als resultaat een toegenomen tevredenheid van onze medewerkers. Zo kunnen zij optimaal functioneren en presteren.

IN: Zou je andere bedrijven aanbevelen om met Innovam samen te werken? En wat zou je dan tegen die bedrijven zeggen?

Bdk: Een volmondig ja! Innovam is voor ons soort bedrijven dé sparring-partner. Altijd oplossingsgericht en praktisch. De klant staat altijd centraal en het is een organisatie die zeer gedreven is om de mobiliteitsbranche verder te helpen.

We ronden af en schudden elkaar de hand. Met een grote glimlach op zijn gezicht en zijn stoel onder de arm loopt Bert zijn volgende meeting in. Onze indruk: deze ondernemer gaat voor zijn klanten en staat voor zijn medewerkers. Mooi bedrijf, Vallei Auto Groep.

Innovam Performance Support is het bedrijfsonderdeel van Innovam op het gebied van HR, (After)sales en marketing. Wij zijn er om bedrijven in de mobiliteitsbranche verder te helpen op strategisch en tactisch gebied op alle performance vraagstukken binnen het bedrijf.  “In de stoel” is onderdeel van een campagne over regie, rendement verbeteren en nieuwe successen. Een selecte groep klanten ontvangt een regisseursstoel en een filmposter met daarop onze boodschap. Dat is een mooie gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan over regie pakken, uitdagingen en succes.

Bekijk alle interviews

In de stoel...