Alles over Hybride en EV

Normen, techniek en veilig werken

Hybride en elektrische voertuigen hebben de toekomst. Het aantal auto’s dat gebruik maakt van deze technologieën neemt steeds verder toe. Als je in jouw werkplaats met hybride en EV systemen werkt of wilt gaan werken, moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je de normen kennen, weten hoe een High Voltage systeem werkt en hoe je hier veilig mee omgaat. Wij helpen je hier graag bij.

Branchenorm en NEN-norm

Elektrische voertuigen en hybrides zijn uitgerust met een High Voltage-systeem. Dit systeem werkt met spanningen die vele malen hoger zijn, dan een mens verdragen kan. Daarom is het belangrijk te weten hoe je met deze hoge voltages omgaat in de werkplaats of bijvoorbeeld bij een ongeval.

Medewerkers van bedrijven die met elektrische en hybride voertuigen werken, moeten de Branchenorm of de richtlijn NEN 9140 kennen en daarnaar handelen. De Branchenorm Veilig werken aan Hybride- en EV is onlangs in het leven geroepen op verzoek van de BOVAG en de RAI. Deze normen komen uitgebreid aan bod tijdens de trainingen Veilig werken.

EV en hybridetechniek

Tijdens de cursus Veilig werken aan hybride en EV leren monteurs hoe ze technische handelingen en reparaties moeten verrichten aan het HV-systeem en doen ze flink wat systeemkennis op. De cursus Hybridetechniek Gevorderd gaat een stapje verder. Tijdens deze training leren monteurs metingen te verrichten aan het HV-systeem en komt ook het stellen van diagnoses aan bod.