Demontage van elektrische en hybride auto’s

Elektrisch rijden steeds populairder

Het aantal elektrische en hybride auto’s (EV’s) in Nederland neemt elke dag toe. RAI Vereniging en BOVAG verwachten dat in 2020 ruim 50.000 nieuwe EV’s worden geregistreerd. Elektrisch rijden brengt nieuwe technieken met zich mee. Maar alle (deels) elektrische auto’s hebben één ding gemeen: ze beschikken over een batterijpakket en over hoog voltage componenten. Om deze auto’s goed en veilig te kunnen demonteren is specifieke kennis nodig.

Gevolgen voor het demontagebedrijf

De toename van het aantal elektrische auto’s heeft grote gevolgen voor het vak van autodemonteur. Demontage van aandrijfbatterijen vraagt om vakkennis. Om deze auto’s op een veilige manier te kunnen demonteren, is het noodzakelijk om kennis te hebben over de aandrijfbatterij en de overige hoog voltage onderdelen. De elektrische spanning op deze onderdelen, is bij ondeskundige demontage letterlijk levensgevaarlijk. Om die reden is het noodzakelijk om volgens de juiste werkinstructies, met persoonlijke beschermingsmiddelen en met kennis van zaken een elektrische auto te demonteren. Een gedegen training is hiervoor een eerste vereiste zodat het demontageproces veilig verloopt.

Veilig demonteren volgens NEN 9140

Samen met ARN hebben we een volledig nieuwe training voor veilige demontage van elektrische auto’s opgezet. Door deze training te volgen, voldoe je aan de actuele eisen die gelden voor het veilig demonteren van e-voertuigen op basis van de NEN 9140-norm. Als de training met goed resultaat is afgerond ontvang je het certificaat “Veilig demonteren van e-voertuigen (NEN9140)”