Het Ervaringscertificaat (EVC) geeft je snel zicht op de kwaliteiten die je in de loop van de jaren hebt opgedaan. Je maakt daarmee zichtbaar wat je in de praktijk hebt geleerd. Zo heb je een document in handen waarmee je kunt verder groeien in je functie of zelf doorgroeien naar een andere functie, bijvoorbeeld naar de functie van APK-keurmeester.

Je kunt APK-keurmeester worden als je een MBO-diploma op tenminste niveau 3 (eerste [bedrijfs-] autotechnicus) hebt, of als je bijvoorbeeld via het Ervaringscertificaat kunt aantonen dat je kwaliteiten op gelijkwaardig niveau zijn. 

De EVC-procedure wordt door IBKI uitgevoerd in 2 stappen:

  1. Je vult de vragenlijst over je taken en werkzaamheden in
  2. Zij observeren je werk op je eigen werkplek of je doet bij IBKI een proeve van bekwaamheid.


IBKI vergelijkt de resultaten van deze stappen met de eisen van het beroepsonderwijs en schrijft dit op in een Ervaringscertificaat. Daarmee weet je precies waar je staat en waar je nog naartoe kunt. Bijvoorbeeld naar de training en het examen om APK-keurmeester te worden.

Als je de EVC-procedure wilt aanvragen, komt daar best wat bij kijken. Gelukkig kunnen wij je hierbij helpen.

Wat levert onze begeleiding je op? 

  • Zekerheid over jouw persoonlijke doel van EVC
  • Vlotte aanloop naar de EVC-procedure
  • Tijdwinst, we vullen het portfolio samen


Wat kun je verwachten?

Wij informeren je over de mogelijkheden van het EVC traject, we begeleiden je bij de aanvraag en we adviseren je over het benodigde opleidingsplan om de opdrachten tijdens de proeve van bekwaamheid met succes te kunnen behalen.

Hoe werkt het?
Stap 1: We vertellen je precies hoe de EVC-procedure voor jou verloopt en wat je vervolgens van het certificaat kunt verwachten. We melden je dan aan voor de EVC-procedure.
Stap 2: Je moet een portfolio samenstellen, we helpen je om deze detailscan juist in te vullen.

Wat kost begeleiding bij EVC?
Begeleiding bij aanvraag EVC-procedure: €299
Het tarief van EVC-procedure zelf vind je op de site van IBKI. Is je bedrijf OOMT- of OOC-aangesloten, dan betaalt OOMT of OOC voor jou.

Overweeg je een EVC-procedure? Neem dan direct contact met ons op.