De techniek achter je website

Deze 6 termen moet je kennen

Wanneer jij je verdiept in de techniek achter je website, kom je een hoop vreemde termen tegen. In dit artikel lees je 6 termen waarvan je de betekenis moet kennen.

Websitetechniek in de basis

Wanneer je je verdiept in de techniek achter je website, kom je een hoop vreemde termen tegen. In dit artikel lees je 6 termen waarvan je de betekenis moet weten.

IP-adres

IP staat voor Internet Protocol. Een techniek waarmee computers met elkaar communiceren via internet. Websites beschikken ook over een IP-adres. Dit adres verwijst naar de server waar de website op gehost staat. Maar omdat een IP-adres nogal moeilijk te onthouden is, bevat een website een domeinnaam. Wanneer je een domeinnaam in je browser ingeeft, vertaalt de browser dit naar het IP-adres.

DNS

DNS staat voor Domain Name Server. Je kunt een dergelijke server zien als de routeplanner van het internet. De DNS-server verwijst je browser naar de juiste server, om de ingegeven website op te halen.

HTML

HTML staat voor HyperText Markup Language, en is een opmaaktaal voor documenten (webpagina’s). Zo geef je bijvoorbeeld met HTML bijvoorbeeld aan dat een tekst dikgedrukt moet zijn, of welke tekst als titel moet worden weergegeven. Je browser vormt deze gegevens om naar een leesbare pagina.

CSS

CSS staat voor Cascading Style Sheets. In deze ‘stijlbladen’ wordt het design van een website vastgelegd. CSS is in het leven geroepen om de verschillende pagina’s binnen een website, een consistent design mee te geven. Voordat CSS werd gebruikt, moest elke pagina apart gedesignd worden.

CMS

CMS staat voor content management system. Dit is een systeem waarmee je zonder technische kennis, een website kunt beheren. Zo kun je bijvoorbeeld gemakkelijk nieuwe pagina’s toevoegen en bestaande pagina’s wijzigen. Het bekendste en meest populaire CMS is WordPress. WordPress begon als een CMS voor blogs, maar wordt tegenwoordig voor alle soorten websites gebruikt.

SSL

SSL staat voor Secure Socket Layer. Wanneer je website via een SSL-verbinding loopt, worden alle gegevens versleuteld verstuurd naar de server. Zo is het voor hackers niet mogelijk om jouw gegevens te stelen die je invult op een website. Je herkent websites met een beveiligde verbinding op de volgende manier: De domeinnaam begint niet met http, maar met https. Wil je alles over de techniek achter je website leren? Bekijk dan eens onze Basic training Techniek.