Wat zijn mijn verplichtingen?

Iedereen die werkt aan koelinstallaties waarin zich gefluoreerde of ozonlaag afbrekende stoffen bevinden, waarbij koudemiddel uit de installatie gehaald wordt, moet in het bezit zijn van een diploma of certificaat dat bij die werkzaamheden hoort. Dit geldt dus ook voor alle monteurs die aan airco’s in auto’s werken.

Bedrijfscertificaten zijn in onze branche niet nodig, dat is alleen verplicht als er gewerkt wordt aan stationaire installaties.

Wat zijn geldige certificaten?

Het certificaat ‘f-gassen voor personen: mobiele airco’ wordt uitgereikt als je slaagt voor het F-gassen examen. 
 
Verder zijn geldig:
  • Diploma terugwinnen mobiele airco
  • Diploma F-gassen categorie C1.

Oude diploma’s STEK monteur of CFK monteur zijn niet meer geldig. 

Als ik niet aan die verplichting voldoe?

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert bij bedrijven of zij hun certificering op orde hebben. Zo niet, dan volgt een boete.

Leveranciers van koudemiddel vragen naar certificaatnummers bij het bestellen van koudemiddel. Als de certificering niet in orde is wordt dan geen koudemiddel meer geleverd.

Hoe kan ik het certificaat halen?

Het F-gassen examen kun je doen je bij IBKI. Het examen bestaat uit 2 onderdelen: theorie en praktijk. Je bereid je voor op het examen met onze training Terugwinnen koudemiddelen. Je doet dan vooraf eerst een online training en daarna kom je naar Innovam om het praktijkdeel te trainen. Aan het eind van de middag doe je direct examen. Wij reserveren dit examen voor jou.

Zonder systeemkennis is de training Terugwinnen koudemiddelen te intensief en te kort om succesvol aan het examen deel te kunnen nemen. Heb je geen systeemkennis, volg dan eerst de training Aircosystemen.
Zorg voor basiskennis met AircosystemenHaal je certificaat met Terugwinnen koudemiddelen

Hoe zorg ik voor goede kwaliteit van mijn airco-service?

Dat begint met het certificaat F-gassen. Maar goed airco-onderhoud is meer dan koudemiddel vullen. Tijdens de training Airco Onderhoud behandelen we elementen die invloed hebben op het airco-systeem, en hoe je controleert welk onderdeel defect is; in de koudekring zelf of in delen van de auto die de werking beïnvloeden. 

Je leert onderhoud aan het aircosysteem te doen en diagnoses te stellen door middel van temperatuur- en drukmetingen.

In de praktische vervolgtraining Diagnose Aircosystemen werk je met doelgerichte diagnosemethodieken om storingen snel op te kunnen lossen.
Zorg voor kwaliteit met Airco onderhoudSpecialiseer met Diagnose aircosystemen